• Посилання скопійовано

Як обліковується кредит-нота, яка отримана від постачальника-нерезидента?

Чи може бути у 2020 р. надано постачальником-нерезидентом знижку на товар, який вже імпортований (поставлений) у 2019 р. та оплачений покупцем-резидентом? Надання знижки планується шляхом виставлення кредит-ноти. Які податкові наслідки для покупця?

Що таке «кредит-нота» і який в неї правовий статус в Україні?

ДПС у листі від 16.08.2018 р. №3562/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначила, що чинним законодавством України не передбачено поняття «кредит-нота» та не визначено його правовий статус.

При цьому, згідно з вимогами ч. 3 ст. 31 Закону №2709, зовнішньоекономічний договір, хоч би однією стороною якого є юрособа України, укладається у письмовій формі незалежно від місця укладення, якщо інше не встановлене законом або міжнародним договором України. Порядок укладення зовнішньоекономічного договору згідно з Положенням №201.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону №2709, зміст правової угоди може регулюватися правом, яке обране сторонами, якщо інше не передбачене законом. Тобто, якщо у зовнішньоекономічному договорі вказано обране сторонами право (право України, країни нерезидента або третьої країни), угода регулюється саме ним.

Якщо говорити про право України, то ст. 632 ЦКУ встановлено:

  • ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін;
  • зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом;
  • зміна ціни в договорі після його виконання не допускається.

Умова щодо ціни і загальної вартості договору (контракту) є обов’язковою умовою зовнішньоекономічного договору (п. 1.6 Положення №201), у зв’язку з чим умови щодо можливості зміни суми компенсації товару за договором слід вказати у такому договорі. 

Водночас, факт надання знижки (кредит-ноти) можливо оформити у вигляді додаткової угоди до конкретного договору, суму компенсації вартості товарів за яким було зменшено.

 

Документообіг

Чіткої форми кредит-ноти, певна річ, немає. Це може бути і двостороння додаткова угода, і лист від контрагента, і акт про дефекти товару (якщо кредит-нота спричинена дефектами товару).

Важливо, щоб цей документ мав у своєму складі весь перелік обов’язкових реквізитів первинного документа, що передбачений ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

У принципі, цей перелік реквізитів є типовим і, як правило, є у всіх документах, навіть тих, що готуються нерезидентами, але все ж таки, отримуючи кредит-ноту, важливо пересвідчитися, щоб усі без винятку реквізити в ній були, адже зазвичай нерезиденти ставляться до оформлення первинних документів простіше, ніж українські суб’єкти господарювання.

Певна річ, що це реквізити, обов’язкові тільки для обліку покупця, — у міжнародному законодавстві все не так принципово. Тож радимо все-таки домовитися з контрагентом про те, як мають бути оформлені ті чи інші первинні документи. Не зайвим буде прописати в ЗЕД-договорі умову про те, як саме треба буде оформити кредит-ноту, якщо в майбутньому вона матиме місце у відносинах із цим контрагентом, зокрема при постачанні неякісного товару.

Докладно про бухгалтерський облік та оподаткування кредит-ноти читайте у ДК № 07/2019.

Щодо того, що товар був поставлений та оплачений у 2019 році, а кредит-нота отримана у 2020 році, ми вважаємо, що це не впливає на облік та оподаткування. В даному випадку теж можна обрати один з двох підходів, що описані у вище зазначеній статті в ДК № 07/2019.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»