• Посилання скопійовано

Повернення орендодавцю-фізособі авто із новими шинами

Підприємство орендувало авто у фізособи. Протягом строку оренди орендарем було проведено заміну шин (обліковуються на субрахунку 207). При придбані нараховано ПЗ з ПДВ, оскільки авто використовується у звільнених операціях. Як обліковувати та які податкові наслідки повернення авто із шинами?

Згідно з умовами запитання підприємство обліковувало шини на субрахунку 207 (зокрема, і цей метод ми розглядали тут). При цьому, списати шини підприємство може лише у тому випадку, якщо ними буде повністю використано весь ресурс і вони підлягатимуть заміні. Тому, по факту, при поверненні орендованого авто разом із шинами, якими не використано ресурс і які перебувають на обліку у підприємства, відбувається операція з передачі цих шин орендодавцю.

Відповідно до цього у підприємства виникнуть такі податкові наслідки:

 

ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), зокрема, у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Додаткові блага — кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу IV ПКУ (пп. 14.1.47 ПКУ)).

Отже, якщо шини передаються орендодавцю без компенсації, то їх вартість є його додатковим благом і підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. У формі №1ДФ така сума зазначається за ознакою «126».

 

ПДВ

Згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;

Своєю чергою, ДПС в ІПК від 22.03.2018 р. №1179/5/99-99-15-03-02-15/ІПК (яку ми розглядали тут) роз’яснює, що операції з безоплатного постачання товарів/послуг є об'єктом оподаткування ПДВ. І база оподаткування за ними визначається один раз - згідно з пп. 188.1 ПКУ. А податкові зобов’язання за пп. 198.5 ПКУ в такому випадку не нараховуються.

За такими операціями платник податку зобов’язаний скласти дві податкові накладні:

  • одну - виходячи з фактичної ціни постачання, яка в даному випадку дорівнює нулю.
  • другу (з типом причини 15) - виходячи з перевищення ціни придбання (або балансової вартості у випадку з ОЗ) над фактичною ціною постачання. Така податкова накладна покупцю не надається.

Однак, в даному випадку платник податку вже раніше нарахував ПЗ з ПДВ на вартість таких шин. На жаль, законодавчо цей момент не визначено. Проте, вважаємо, що оскільки це все ж таки операції з постачання (для цілей ПДВ) і платник податку нараховує ПЗ з ПДВ на дату передачі, то він має право відкоригувати (шляхом складання РК) раніше нараховані ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ при придбанні цих шин. Проте найкращим варіантом тут буде отримати у податківців ІПК щодо порядку оподаткування такої операції ПДВ і можливості відкоригувати раніше нараховані ПЗ з ПДВ.

 

Прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому, ПКУ не передбачено коригувань фінансового результату при безоплатній передачі матеріалів фізособі.

 

Бухгалтерський облік

Як було зазначено на початку, у підприємства в даному випадку має місце операція з передачі шин фізособі. Тому в обліку під час повернення авто здійснюється наступні записи, щодо шин:

  • Дт 902 Кт 207 – на вартість таких шин;
  • Дт 377 Кт 702 – дохід у розмірі компенсацій орендодавцем вартості шин (якщо передбачено угодою).

Якщо компенсація за шини орендодавцем не передбачена, то ПЗ з ПДВ нараховуються записом Дт 949 Кт 941.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»