• Посилання скопійовано

Нюанси списання дебіторської заборгованості

Підприємство - платник податку на прибуток. У 2015 р. оплатило 100 000 грн за товар, який так і не отримали. У 2018 р. минуло 3 роки, але заборгованість не списали, оскільки надіслали претензію постачальнику. В результаті - відповіді не отримали, додаткової угоди теж нема. Чи можна дебіторську заборгованість включити до витрат 2019 року?

Відповідно до ст. 10 Закону №996, для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. 

Отже, якщо безнадійна дебіторська заборгованість виявлена за результатами інвентаризації і керівник приймає рішення щодо її списання, то потрібно оформити наказ про списання безнадійної дебіторської заборгованості і скласти акт інвентаризації в якому зазначити суми безнадійних боргів, за якими минув термін позовної давності. До нього додають довідку про заборгованість із зазначенням найменування та місцезнаходження дебіторів, суми, причини, дати і підстави виникнення заборгованості. Також складається протокол з відображенням висновків інвентаризаційної комісії, який затверджується керівником підприємства (п. 7.5 розділу ІІІ, п. 2 розділу IV Положення № 879).

Якщо прийнято рішення про списання заборгованості після закінчення строку позовної давності, така умова задовольняється при зверненні боржника до суду з заявою. При цьому сплив позовної давності є підставою для відмови в позові (п. 3 і п. 4 ст. 267 ЦКУ).

Якщо відповідно до п. 11 ПБО 10 списання безнадійної дебіторської заборгованості проводиться за рахунок резерву сумнівних боргів, то заборгованість виключають з активів з одночасним зменшенням величини резерву: Дт 38  Кт 361 (362); у разі недостатньої суми нарахованого резерву безнадійну дебіторську заборгованість за товари списують на інші операційні витрати: Дт 944 Кт 361 (362) але лише ту суму, що перевищує резерв; поточну дебіторську заборгованість, щодо якої не передбачено створення резерву сумнівних боргів, в разі визнання її безнадійною списують з балансу: Дт 944 Кт 371 (377, 34).

Крім того, незалежно від джерела списання суму списаної дебіторської заборгованості обліковують на позабалансовому рахунку 071. На цьому рахунку  сума обліковуватиметься протягом 3 років (а раптом повернуть товар чи компенсують збитки) із дати списання, а по закінченню цього строку списується за Кт 071. У разі повернення раніше списаної безнадійної дебіторської заборгованості її включають до складу інших операційних витрат Дт 30,31 Кт 716.

Відповідно до пп. 139.2.2 ст. 139 ПКУ фінансовий результат зменшується на суму списаної безнадійної дебіторської заборгованості (як за рахунок резерву, так і понад резерв, і тієї суми, за якою створення резерву не передбачено), але тільки тієї, яка відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ст. 14 ПКУ. Таке коригування відображається в рядку 2.2.3 додатка РІ до декларації з податку на прибуток підприємств.

Відповідно до п. 198.3 ПКУ якщо за сплаченими авансами, постачання товарів протягом терміну позовної давності не відбулося, то факт придбання таких товарів відсутній, а тому право на ПК щодо таких товарів у платника податку відсутній.

Тому, якщо платником було сформовано ПК на підставі ПН за сплаченими авансами, а товари протягом терміну позовної давності не поставлено, то в податковому періоді, в якому відбувається списання безнадійної дебіторської заборгованості потрібно зменшити суму ПК на підставі бухгалтерської довідки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання тощо) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 10:017
  • Облік викупу та подальшого продажу власних акцій
    ПАТ викупило в акціонера власні прості іменні акції за ціною нижче номіналу, які потім продає іншому акціонеру за ціною вище ціни викупу. Як відобразити ці операції в бухобліку? Які особливості для податку на прибуток?
    17.04.20243
  • Облік витрат з комплектації і зберігання продукції, виробленої за давальницькою схемою
    ТОВ замовник за давальницькою схемою виготовило продукцію 1 і 2. Далі отриману продукцію на своєму складі комплектують в один набір і продають як у скомплектованому виді. Як в обліку відобразити такі операції комплектації? Куди відносити витрати на комплектацію (зарплату робітників, витрати на випробування)? Як обліковуються витрати з оренди складу, де зберігається готова продукція?
    17.04.20248
  • Бухоблік купівлі-продажу електронного сертифікату у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань
    Підприємство – авторизований сервісний центр буде закуповувати у виробника (Китай) електронні сертифікати у вигляді коду з надання гарантійних зобов’язань, з метою їх подальшого продажу кінцевим споживачам. Доходом буде різниця між ціною продажу і купівлі. Покупці сертифікатів матимуть право на гарантійне обслуговування придбаних товарів протягом гарантійного строку. Як відобразити це в бухобліку?
    16.04.202413
  • Роялті у ліцензіата: облік
    За ліцензійним договором ліцензіар надає ліцензіату ліцензію на використання об'єкту права інтелектуальної власності (бази даних). Розмір роялті (винагороди) становить 15 000 грн на рік. Як правильно ліцензіату відобразити роялті в бухобліку?
    16.04.202415