• Посилання скопійовано

На яких рахунках обліковувати орендну плату?

Підприємство орендує приміщення та сплачує орендну плату, що підтверджується щомісячними актами виконаних послуг. Ці послуги за період з 2013 р. до 2015 р. віднесено на рахунок 39, замість рахунку 93. Наразі є накопичену суму на рахунку 39. Податкової перевірки за даний період не було. Як виправити?

Насамперед зазначимо, що орендоване приміщення у орендаря обліковується на забалансовому рахунку 01  «Орендовані необоротні активи»та вартість якого зазначається в договорі (п. 8 П(С)БО 14).

Відповідно до п. 9 П(С)БО 14 нараховану орендну плату зазвичай визнають витратами на прямолінійній основі (рівними частинами) протягом строку оренди офісу. А згідно п. 7 П(С)БО 16 витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного

періоду,  відображаються у складі витрат того звітного періоду,  в якому вони булиздійснені.

Виправлення помилок відповідно до п. 4 та п. 5 П(С)БО 6  при  складанні  фінансових звітів  у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого  прибутку  на  початок  звітного  року,  якщо такі помилки    впливають    на   величину   нерозподіленого   прибутку (непокритого збитку). Виправлення   помилок,   які   відносяться  до  попередніх  періодів, вимагають повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

Накопичені витрати за оренду по дебету рахунку 39 показують величину витрат майбутніх періодів, які не розподілено щомісячно, в даному випадку за актами виконаних послуг. Оскільки накопичені витрати не були вчасно розподілені, то й віднести на витрати ми вже їх не можемо, тому на допомогу прийде рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокритi збитки)», який призначений для обліку нерозподілених пpибутків чи непокритих збиткiв поточного тa минулих років, a також використаногo в поточному pоці прибутку. Зa кредитом рахунку 44 відображається збільшeння прибутку від усiх видів діяльності, за дебетoм — збитки та використання пpибутку.

Щоб розпочати списання нерозподілених витрат на рахунок 44, потрібно для початку скласти бухгалтерські довідки за кожен рік із зазначенням причини списання та суми за відповідний рік, тому що виправлення цих помилок здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року. Для цього потрібно роздрукувати та додати під бухгалтерську довідку картку по рахунку 39 (також по роках). Потім провести звірку сум відображених в актах за рік (має бути 12 актів) з сумою в картці рахунку 39 (теж за рік), по-скільки включити в рахунок 44 ви зможете не більше, ні менше суми зазначеної в актах, в ідеалі вона має зійтися з сумою по картці рахунку. Визначена таким чином сума вноситься в бухгалтерську довідку. Таку звірку потрібно провести по всім рокам. Тепер формуємо пакет документів по рокам: під бухгалтерську довідку підкладаємо картку по рахунку 39 та всі 12 актів виконаних послуг. Такий пакет документів можна для зручності узагальнити в реєстр. Коли весь пакет документів вивірений можна приступати до відображення в програмі бухгалтерських проводок  по невчасно розподіленим витратам. Сформовані та проведені операції по проводкам також роздруковуються і додаються до пакету документів. 

Усі помилки, допущені у фінансовій звітності за минулі роки, що виявлені у поточному році, слід виправляти в тому періоді, у якому було їх виявлено. Тобто, потрібно скласти та подати нову фінансову звітність за помилкові роки відповідно до п. 5 П(С)БО 6, а потім відобразити правильні показники (виправлені) у поточній фінансовій звітності. Факт виправлення помилки зазначається в примітках до поточної фінансової звітності з відображенням змісту, суми помилки, статті фінансової звітності минулих періодів, перераховані з метою повторного подання порівняльної інформації та факту або недоцільності повторного оприлюднення виправленої фінансової звітності (якщо юридична особа підпадає під перелік осіб, які повинні оприлюднювати річну фінансову звітність (абз. 4 ст. 14 Закону № 996) з урахування принципу суттєвості згідно з Методичними рекомендаціями № 635).

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону про бухоблік фінансова звітність, що надається всім зацікавленим користувачам для прийняття рішень, має бути правдивою, тобто без помилок. За внесення недостовірних відомостей до фінансової звітності передбачено адміністративну відповідальність згідно зі ст. 164-2 КпАП в розмірі від 8 до 15 НМДГ (від 136 грн до 255 грн), а за повторне - від 10 до 20 НМДГ (від 170 грн до 340 грн).

Щодо виправлення податкової звітності з податку на прибуток, то заниження витрат за період 2013-2015 рр. вже не підлягає виправленню, оскільки сплив строк у 1095 к.д. (див. п. 50.1 ПКУ та ст. 102 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202413
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202423
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.20247
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427