• Посилання скопійовано

Чи потрібно дисконтувати заборгованість за товари з невизначеним терміном погашення?

У 2017 році підприємство уклало договір поставки на товар. Протягом 2017 року здійснювалося відвантаження та розрахунок за товар, проте в підсумку виникла кредиторська заборгованість - 500 тис. грн. Договором не передбачено строків розрахунку, нарахування пені тощо. Чи дисконтується така заборгованість?

Завдяки змінам, внесеним наказом Мінфіну №379, дисконтуванню підлягає вся довгострокова заборгованість (більше 1 року): як дебіторська, так і кредиторська, а не тільки та, яка передбачає сплату (отримання) відсотків.

Оскільки мова йде загалом про заборгованість, то не важливо, через що саме вона виникла – у зв’язку з отриманням/надання фіндопомоги чи у зв’язку із придбанням/продажем товарів, послуг. Але зміни говорять саме про грошову заборгованість, адже зміст дисконтування розповсюджується тільки на гроші. Більше того, грошова заборгованість є фінзобов’язанням та фінактивом відповідно. Саме вони відповідно до П(С)БО 13 відображаються в балансі за амортизованою вартістю, яка й визначається за допомогою дисконтування.

Проте,  якщо підприємство отримує кошти без чіткого визначення терміну погашення або відвантажило продукцію, або йому відвантажили продукцію і не визначили термін погашення, така заборгованість не є довгостроковою. Або  якщо підприємство встановлюєте строк з моменту пред’явлення вимоги, також немає чіткого визначення терміну погашення. 

Не потрібно також  «змішувати» довгострокову заборгованість з простроченою заборгованістю. Якщо борг первісно був «коротший» за рік, то будь-яке прострочення не робить його довгостроковим. Важливий саме строк виконання зобов’язання в майбутньому.

За умовами запитання, кредиторська заборгованість є простроченою, проте не є довгостроковою, а отже, дисконтуванню вона не підлягає. У випадку  набуття статусу безнадійної (строк вже наближається),  вона списується в  загальному порядку. Аналогічним чином слід діяти і з дебіторською заборгованістю, термін погашення якої не визначений.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»