• Посилання скопійовано

Прострочена поворотна фіндопомога фізособі: коли надавач є податковим агентом?

Підприємство надало ПФД своєму працівнику. За договором, у разі розірвання трудових відносин він повинен був повернути її протягом 30 к. дн. з моменту звільнення. Позику працівник не повернув. У разі неповернення позики, коли саме у підприємства виникають зобов'язання сплатити ПДФО та військовий збір?

На дату прострочення платежу з повернення ПФД оподатковуваний дохід у фізособи не виникає. У ПКУ існує дві норми, які стосуються доходу щодо заборгованості фізособи.

Так, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, якщо  («ЗІР», запитання: «Чи підлягає оподаткуванню ПДФО поворотна фінансова допомога, яка отримана ФО?»)):

  • або мине строк позовної давності й при цьому сума непогашеної заборгованості перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року  (для 2019 року - це 960,50 грн, для 2020 року – це 1051 грн).  Фізична особа самостійно сплачує податок з таких доходів та зазначає їх у річній податковій декларації. Це норма пп. 164.2.7 ПКУ.

 

Звернуть увагу!

Юрособа у податковому розрахунку за ф. №1ДФ відображає суму списаної на користь фізособи заборгованості, за якою минув строк позовної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, під ознакою доходу «194» як виплата інших доходів («ЗІР», запитання: «Чи відображає ЮО у податковому розрахунку за ф. №1ДФ суму списаної на користь ФО заборгованості, за якою минув строк позовної давності та розмір якої не перевищує суму, що становить 50% місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року?»).

 

  • або надавач за самостійним рішенням анулює (простить) борг до закінчення строку позовної давності у разі, якщо сума боргу перевищує 25% однієї мінімальної зарплати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (для 2019 року - це 1043,25 грн, для 2020 року – це 1180,75 грн). Ось лише у цьому випадку, якщо надавач ПФД не повідомить боржника відповідно до норм ПКУ, то має виконати усі функції податкового агента. Це норма пп. «д» пп. 164.2.17 ПКУ. Детально про оподаткування та виконання функції податкового агента детально ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Бухгалтерський облік гарантійного та реєстраційного внеску
    Підприємство приймає участь в декількох аукціонах щодо оренди та придбання нерухомості державної та комунальної власності. Як відобразити в обліку сплату реєстраційного та гарантійного внеску?
    26.04.20246
  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024171
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.2024200
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202426
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202450