• Посилання скопійовано

Витрати на оформлення фінлізингу авто: як обліковувати?

При отриманні авто у фінлізинг лізингоодержувач додатково поніс такі витрати як сума страхового платежу КАСКО (72 тис. грн) та пенсійний збір (50 тис. грн). Куди віднести ці витрати?

Відповідно до п. 5 П(С)БО 14, орендар  відображає  в  бухобліку одержаний у фінансову оренду об'єкт  одночасно  як  актив  і  зобов'язання  за найменшою на початок строку оренди оцінкою:  справедливою вартістю активу  або  теперішньою  вартістю   суми   мінімальних   орендних платежів.

Оскільки в лізингоодержувача на балансі при отримані об’єкта фінлізингу починає обліковуватися актив – ОЗ, то доречно також застосовувати П(С)БО 7 для обліку такого активу. Адже надалі за текстом П(С)БО 14 при виборі методу амортизації ОЗ згадується П(С)БО 7. Отож, вважаємо, що при визначенні первісної вартості об’єкта фінлізингу слід керуватися П(С)БО 7 та Методрекомендаціями №561.

Згідно з п. 8 П(С)БО 7, первісна  вартість об'єкта основних засобів складається з таких витрат:

  • суми, що сплачують постачальникам активів та  підрядникам  за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
  • реєстраційні  збори,  державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються  в  зв'язку  з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів;
  • суми ввізного мита;
  • суми непрямих податків у зв'язку  з  придбанням  (створенням) основних     засобів     (якщо     вони     не     відшкодовуються підприємству); 
  • витрати зі страхування ризиків доставки основних засобів;
  • витрати  на  транспортування, установку, монтаж, налагодження основних  засобів;
  • інші  витрати,  безпосередньо пов'язані з доведенням основних засобів  до  стану,  у  якому  вони  придатні  для використання із запланованою метою.

До речі, й податківці погоджуються із нами. Так, у "Віснику" №27 (931)  вони зазначають, що лізингоодержувач відповідно до п. 8 П(С)БО 7 до первісної вартості об’єкта фінлізингу включає:

  • інші витрати, пов’язані з його придбанням і доставкою;
  • та зобов’язання (за найменшою оцінкою на початок строку оренди (справедливою вартістю активу або теперішньою вартістю суми мінімальних орендних платежів).

З огляду на вищесказане, пенсійний збір збільшує первісну вартість ОЗ, адже є платежем, що здійснюється  в  зв'язку  з придбанням (отриманням) прав на об'єкт основних засобів. А ось витрати на страхування авто КАСКО – є витратами підприємства, при цьому визнаються вони поступово – протягом періоду дії страхового полісу.

 

На замітку!

На дату отримання страхового поліса КАСКО, оплаченого однією сумою підприємство в обліку відображає виникнення витрат майбутніх періодів (Дт 39 Кт 685), а потім щомісяця (чи щокварталу) поступово визнає суми витрат у рівномірних частинах, із розрахунку строку дії КАСКО (Дт 23-94 Кт 39 – в залежності від того, де використовувалося авто).

Тобто, поступово у підприємства мають відображатися витрати щодо страхування авто за КАСКО до закінчення дії страхового договору. Про це ми колись вже писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 792
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422