• Посилання скопійовано

Облік розмінної монети, якщо модель РРО не обнуляє залишок готівки при формуванні Z-звіту

РРО автоматично не обнуляє залишок готівки при формуванні Z-звіту. Чи потрібно щоденно обнуляти залишок розмінної монети та знову вносити його до РРО на початку наступної зміни операціями «службової видачі» та «службового внесення» коштів?

В залежності від моделі РРО може обнуляти або не обнуляти суму коштів, що зберігаються в ящику РРО при виконанні Z-звіту. Якщо РРО здійснює таке обнулення, то готівка, що зберігається на місці проведення розрахунків, до реєстрації першої розрахункової операції наступної зміни має бути зареєстрована (внесена) через РРО з використанням операції «службове внесення» (п. 6 розд. III Порядку застосування РРО № 547). Це необхідно для забезпечення відповідності суми готівки на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО (X-звіті).

Відповідно, якщо РРО не обнуляє суму кінцевого залишку, всі ці дії виконувати не потрібно.

Операція «службова видача» виконується у разі фізичної видачі готівки з місця проведення розрахунків, якщо вона не пов’язана з проведенням розрахункових операцій (п. 6 розд. III Порядку № 547). Наприклад, ця операція виконується при передачі готівки з РРО до каси підприємства або під час інкасації. У випадку, коли готівка після закінчення робочої зміни залишається в ящику РРО, операцію «службова видача» перед формуванням Z-звіту робити не потрібно. Відповідно, немає потреби і у «службовому внесенні» коштів на початку наступної зміни.

З тим, що невиконання операції «службова видача» в кінці дня, якщо кошти зберігаються в ящику РРО, не загрожує жодними санкціями, погоджуються й податківці (див. консультацію в «ЗІР», підкатегорії 109.06, запитання: «Чи передбачена відповідальність за не виконання в кінці дня операції «службова видача», якщо кошти зберігаються на місці проведення розрахунків?»).

Висновки:

  1. Якщо РРО не обнуляє залишок готівки при формуванні Z-звіту, і цей залишок не вилучається зі скриньки РРО, ніяких додаткових дій проводити не потрібно;
  2. Лише у тому разі, якщо вся готівка фактично вилучається з РРО до каси підприємства або інкасується до банку, здійснюється операція «службова видача». Як обліковувати цю операцію, ми розповідали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»