• Посилання скопійовано

Грант від ЄБРР: облік та оподаткування

Юрособа (платник ПДВ та податку на прибуток) отримує від ЄБРР грант у рамках підтримки розвитку малого бізнесу. Грант компенсує 50% від вартості консультаційних послуг, отриманих підприємством. Як відобразити в обліку отримання такого гранту та які податкові наслідки?

Бухоблік

В бухобліку отриманий від ЄБРР грант прирівнюється до цільового фінансування. Згідно з п. 19 П(С)БО 15 цільове фінансування для компенсації витрат (збитків), яких зазнало підприємство, визнається дебіторською заборгованістю з одночасним визнанням доходу.

Таким чином, на дату, коли виникає підтвердження (документальне) того, що таке фінансування буде отримано, та підприємством виконано умови щодо такого фінансування (п. 16 П(С)БО 15), в обліку відображається дебіторська заборгованість записом: Дт 377 Кт 482 та дохід записом: Дт 482 Кт 718. Надходження коштів в обліку відображається записом: Дт 311 (312) Кт 377.

 

ПДВ

Отримання цільового фінансування (гранту) не є операцією з постачання товарів/робіт, відповідно, об’єкт оподаткування ПДВ за отриманими від ЄБРР коштами не виникає. За операціями, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, Звіт про суми податкових пільг не подається (див. лист ДФС від 03.10.2016 р. №21419/6/99-99-15-02-02-15).

При цьому, у такого підприємства виникає право на ПК з ПДВ за операцією з придбання таких консультаційних послуг на підставі отриманої від постачальника податкової накладної (за умови, що постачальник є платником ПДВ).

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Своєю чергою, ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування за операцією з отримання грантової допомоги від ЄБРР. Таким чином, такі операції враховуються при визначені фінрезультату за наведеними вище правилами бухобліку.

Проте Розділом 8.03 Договору між Україною та ЄБРР передбачено, що вартість усіх Грантових коштів звільняються від податку на прибуток підприємств, що стягується Україною або на території України, та не становитимуть, чи вважатимуться такими, що становлять, оподатковувану вигоду або оподатковуваний дохід організації, яка може одержати прямі або непрямі вигоди від такої Технічної допомоги або Грантових коштів.

Тож сума отриманого гранту повинна бути відображена у рядку 05 Додатку ПЗ до декларації з податку на прибуток та, відповідно, у рядку 05 Декларації (див. лист ДФС від 03.10.2016 р. № 21419/6/99-99-15-02-02-15, ІПК від 04.12.2018 р. №5096/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Зверніть увагу, що таке звільнення від податку на прибуток розцінюється як податкова пільга (код 11020217 згідно з Довідником податкових пільг №93/2). Відповідно підприємство, отримувач такого гранту, зобов’язане за звітний квартал (і надалі наростаючим підсумком) подавати Звіт про суми податкових пільг у строк протягом 40 днів після звітного кварталу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»