• Посилання скопійовано

Дооцінка незавершеного будівництва: відображення в бухобліку

Підприємство провело дооцінку та уцінку деяких об’єктів незавершеного капітального будівництва. Після цього здійснюється введення в експлуатацію. Як таку операцію відобразити в бухобліку? Яка доля залишку на субрахунку 411?

Відповідно до Інструкції №291, на субрахунку 411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів» узагальнюється інформація про дооцінки об'єктів основних засобів, уцінки таких об'єктів в межах сум раніше проведених дооцінок, віднесення сум дооцінки до нерозподіленого прибутку.

Зважаючи на типові бухгалтерські записи у Методичних рекомендацій з бухобліку ОЗ можна зробити висновок, що облік дооцінки капітальних інвестицій також здійснюється на цьому субрахунку. Залишок на цьому рахунку зменшується у разі уцінки та вибуття зазначених активів, зменшення їх корисності тощо.

Окрім цього Методрекомендаціями передбачено, що при введенні дооціненого об'єкта незавершеного будівництва в експлуатацію, сальдована сума дооцінки вноситься до інвентарної картки (іншого регістру) аналітичного обліку основних засобів (буде списано на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» при його вибутті).

Згідно з п. 1 П(С)БО 7, зазначений стандарт визначає методологічні засади формування в бухобліку інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінзвітності.

Зокрема, відповідно до п. 21 П(С)БО 7 при вибутті об'єктів основних засобів, які раніше були переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів включається до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням капіталу у дооцінках.

Перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта основних засобів може щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній нарахуванню амортизації, включатися до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням капіталу у дооцінках. 

При цьому до складу нерозподіленого прибутку при вибутті цього об'єкта включається залишок перевищення сум попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок такого об'єкта, що відображений у складі капіталу у дооцінках. Відомості про суму перевищення попередніх дооцінок над сумою попередніх уцінок об'єкта, що включені до складу нерозподіленого прибутку, заносяться до регістрів аналітичного обліку основних засобів.

Таким чином, вважаємо, що сума дооцінки може періодично (щомісяця, щокварталу, раз на рік) списуватися на рахунок 441 «Прибуток нерозподілений»  або одноразово - у разі вибуття об’єкта ОЗ.

При цьому у разі, якщо відбувається уцінка залишкової вартості такого ОЗ в межах суми попередніх дооцінок залишок з рахунку 411 також списується записом Дт 411 Кт 10 на суму такої уцінки.

Облік введення в експлуатацію дооціненого/уціненого майна не відрізняється від звичайного обліку введення в експлуатацію і відображається записом Дт 10 Кт 151 на суму таких капітальних інвестицій із врахуванням дооцінок та уцінок.

 

Податок на прибуток

Також варто зазначити, що оскільки незавершені капітальні інвестиції (незавершене будівництво) не належать до ОЗ, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами у платника не виникають (роз’яснення податківців тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»