• Посилання скопійовано

Придбання та продаж майнових прав на нерухомість: облік та податкові наслідки

Юрособа (платник податку на прибуток та ПДВ) придбаває у іншої юрособи майнові права на об’єкт незавершеної житлової забудови. В подальшому такі майнові права перепродаються фізособам-нерезидентам. Який облік такої операції? Які податкові наслідки?

ПДВ

Відповідно до п. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

При цьому, як роз’яснюють податківці у ІПК від 15.06.2018 р. №2642/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, для цілей оподаткування ПДВ, операція з продажу майнових прав на нерухоме майно для продавця є операцією з постачання об’єкта нерухомого майна.

Отже, при здійсненні операції з передачі майнових прав в перший раз постачальник таких прав зобов'язаний на дату фактичної передачі майнових прав на нерухоме майно визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну.

Водночас, операція з уступки постачальником (первинним кредитором) права вимоги новому кредитору відповідно до п. 196.1.5 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ та не спричиняє податкових наслідків з ПДВ у первинного кредитора за умови, якщо боргові зобов'язання (вимоги) передаються в обмін на грошові кошти або цінні папери.

При цьому, оскільки майнові права придбані платником податку - резидентом з ПДВ почали використовуватися в неоподатковуваних операціях (зокрема, в операції, яка не є об’єктом оподаткування ПДВ відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ), то у такого платника податку - резидента виникає обов’язок щодо нарахування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

 

Бухоблік

Відповідно до п. 3 НП(С)БО 1 майнові права на нерухомість можна вважати активом, оскільки очікується, що їх використання приведе в майбутньому до надходження економічних вигід. Проте однозначної позиції, у складі яких саме активів відображати придбані майнові права, немає.

Зокрема, згідно з п. 1 ст. 190 ЦКУ майнові права на нерухомість прирівнюються до майна (речі). Однак, за фактом під час придбання прав на ще не завершену нерухомість, акт приймання передачі такої нерухомості не складається. Покупець в такому випадку лише придбаває право вимоги від продавця, на те, щоб після завершення будівництва йому було передано у власність таку нерухомість. Тому вважаємо, що доречним є облік таких майнових прав у покупця як дебіторську заборгованість (рахунок 371 «Розрахунки за виданими авансами»), яка при передачі нерухомості погашається.

Такий підхід ґрунтується на тому, що фактично забудовник може і не завершити будівництво і, відповідно, передачі безпосередньо самої нерухомості не відбудеться.

У разі завершення будівництва і передачі у власність безпосередньо нерухомості, така дебіторська заборгованість погашається, а покупець отримує на баланс відповідний актив (бухгалтерський запис Дт 28 (або рах. 1521 – якщо таку квартиру підприємство планує використовувати у своїй діяльності) Кт 371).

Відповідно облік продажу таких майнових прав буде залежати від того, чи завершено будівництво такої нерухомості, чи ні:

Якщо нерухомість було збудовано і підприємство отримало у власність таку нерухомість, то подальший облік її реалізації буде виглядати так:

  • Дт 361 Кт 702 – дохід, Дт 902 Кт 28 – витрати.

При цьому, при реалізації ПДВ не нараховується за п. 197.1.14 ПКУ, але нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, якщо майнові права були придбані з ПДВ.

Якщо нерухомість не збудовано і здійснюється лише передача права вимоги (з винагородою), облік буде виглядати так:

  • Дт 361 Кт 371 – на вартість таких майнових прав;
  • Дт 361 Кт 73 – на суму винагороди.

При цьому, ПЗ з ПДВ згідно з п. 196.1.5 ПКУ не нараховуються.

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.

ПКУ не передбачає коригувань фінрезультату для даної операції. Відповідно така операція впливає на об’єкт оподаткування згідно з правилами бухобліку, які застосовують продавець і покупець.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:191
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202422
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202434
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 862