• Посилання скопійовано

Послуги із встановлення домофонів: що в бухобліку?

Підприємство (платник ЄП ІІІ групи, неплатник ПДВ) надає послуги із встановлення, технічного обслуговування та ремонту домофонних систем. Абонентами є як фізичні, так і юридичні особи. Як така операція відображається в бухобліку?

Перш за все необхідно зазначити, що в даному випадку буде мати місце як надання послуг (послуги із встановлення, обслуговування та ремонту домофонів), так і постачання товарів (безпосередньо передача домофонного апарату).

Доходи від надання послуг у бухобліку виконавця виникають відповідно до п. 10 П(С)БО 15. Цим пунктом передбачено, що дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов:

  • можливості достовірної оцінки доходу;
  • ймовірності надходження економічних вигід від надання послуг;
  • можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу;
  • можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надання послуг та необхідних для їх завершення.

Витрати, що відповідно до п. 11 П(С)БО 16 входять до виробничої собівартості послуг, акумулюються на рахунку 23 «Виробництво» з подальшим списанням у момент визнання доходу в дебет субрахунка 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

Складання актів виконаних робіт здійснюється сторонами договору за домовленістю. Зокрема, якщо це фізособи (які не є платниками ПДВ та не враховують витрати) складання акту виконаних робіт може бути не обов’язковим (або це акт виконаних робіт може бути об’єднано з рахунком на сплату). А ось, якщо отримувачем послуг є юрособа, то тут вже варто подбати про відповідне документальне оформлення надання таких послуг, оскільки для такого суб’єкта господарювання первинні документи будуть підтверджувати право на віднесення відповідних сум до витрат.

А отриману суму доходу відображають відповідно на бухгалтерському рахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг».

Своєю чергою, собівартість такого домофону потрапить на рахунок бухобліку 902 «Собівартість реалізованих товарів», а сума, що відшкодовується, відповідно на рахунок обліку доходів 702 «Дохід від реалізації товарів». При цьому, на передачу домофону необхідно видати покупцю видаткову накладну.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»