• Посилання скопійовано

Заміна ліфту в гіпермаркеті: які наслідки в обліку та оподаткуванні?

У ТОВ на загальній системі (дохід більше 20 млн грн) необхідно замінити ліфт, вбудований у приміщенні гіпермаркету. Вартість старого ліфта у загальній вартості приміщення невідома. Вартість нового ліфта – 600 тис. грн, в т. ч. ПДВ – 100 тис. грн. Які обліково-податкові наслідки?

Відповідно до п. 14 П(С)БО 7 первісна вартість основних засобів  збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість ОЗ зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією цього об'єкта.

У п. 28 Методичних рекомендацій№561 зазначено, що приймання закінчених робіт з ремонту і поліпшення ОЗ (модернізація, добудова, реконструкція тощо) оформлюється актом приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів (типова форма №ОЗ-2).

Нормами п. 29 Методичних рекомендацій №561 передбачено, що рішення про характер і ознаки здійснюваних підприємством робіт, тобто:

  • чи спрямовані вони на підвищення техніко-економічних можливостей (модернізація, модифікація, добудова, реконструкція) об'єкта, що приведе у майбутньому до збільшення економічних вигід;
  • чи здійснюються вони для підтримання об'єкта в придатному для використання стані та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, 

приймається керівником підприємства з урахуванням результатів аналізу існуючої ситуації та суттєвості таких витрат. 

Зокрема, заміна окремих важливих компонентів (частин) ОЗ (двигунів тощо) може відображатися як заміна об'єкта ОЗ, якщо термін корисного використання такої частини відрізняється від терміну корисного використання ОЗ, до яких належить цей компонент. 

У цьому випадку заміна вказаного компонента відображається як капітальні інвестиції у придбання нового об'єкта ОЗ зі списанням заміненого об'єкта. 

Вартість робіт, що приводять до збільшення очікуваних майбутніх вигід від об'єкта ОЗ, включається до капітальних інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості ОЗ. 

Підставою для визнання капітальними інвестиціями витрат, пов'язаних з поліпшенням ОЗ, є зростання внаслідок цих витрат очікуваного терміну корисного використання об'єкта, кількості та/або якості продукції (робіт, послуг), яка виробляється (надається) цим об'єктом. Первісна (переоцінена) вартість ОЗ може бути збільшена на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену у порядку, встановленому податковим законодавством (п. 31 Методичних рекомендацій №561).

Відповідно до пп. 41-43 Методичних рекомендацій №561 для визначення непридатності ОЗ до використання, можливості їх використання іншими підприємствами, неефективності або недоцільності їх поліпшення (ремонту, модернізації тощо) та оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія.

У разі часткової ліквідації об'єкта ОЗ його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта, а пропорційна ліквідованій частині сума сальдо з дооцінки (індексації) відображається зменшенням додаткового капіталу і збільшенням нерозподіленого прибутку.

Підприємство припиняє визнавати частину об'єкта ОЗ, якщо цю частину замінено, а витрати на її заміну включено до первісної (переоціненої) вартості об'єкта. Якщо підприємство не може визначити первісну вартість заміненої частини, воно може її оцінити у сумі витрат на заміну (п. 46 Методичних рекомендацій №561).

Також зазначимо, що відповідно до пп. 7.1.1 Правил №190 виготовлення і поставлення на виробництво ліфтів або їх складових частин здійснюється відповідно до вимог чинних нормативних документів.

Виготовлені виробником ліфти повинні забезпечуватися технічною документацією, перелік якої наведено в пп. 7.1.3 Правил №190.

Крім технічної документації, ліфт забезпечується також табличкою або написом, де повинно бути вказано:

  • назву або товарний знак виробника;
  • вантажопідйомність;
  • заводський номер і рік виготовлення.

У пп. 9.1.1 Правил №190 зазначено, що новоустановлені ліфти, крім малого вантажного, підлягають реєстрації в територіальних органах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці.

Згідно з пп. 9.1.8 Правил №190 ліфт знімається з реєстрації в територіальних органах спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці за заявою суб'єкта господарювання у разі:

  • списання ліфта, що став не придатним для подальшої експлуатації;
  • демонтажу.

Отже, територіальні органи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці також можуть посприяти керівництву гіпермаркету (представнику постійно діючою комісії) у визначені вартості ліфту, що підлягає заміні. 

 

Оподаткування податком на прибуток

ДФС у м. Києві в ІПК від 15.12.2015 р. №18970/10/26-15-15-03-11 повідомляє, що платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, відображають в обліку витрати на ремонти ОЗ відповідно до вимог П(С)БО 7.

Платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період перевищує 20 млн грн, також керуються правилами бухобліку за винятком фактично одного обмеження: не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел фінансування витрати на придбання/самостійне виготовлення та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів (пп. 138.3.2 ПКУ).

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, визначаються відповідно до вимог ст. 138 ПКУ.

 

 ПДВ

Відповідно до п. 189.9 ПКУ, якщо виробничі або невиробничі ОЗ ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування розглядається як постачання таких виробничих або невиробничих ОЗ за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Норма цього пункту не поширюється на випадки, коли виробничі або невиробничі ОЗ ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у т. ч. в разі викрадення виробничих або невиробничих ОЗ, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення виробничих або невиробничих ОЗ у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.

ДФС в ІПК від 02.11.2018 р. №4684/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що у випадку ліквідації ОЗ зв'язку з їх розібранням або перетворенням у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, платник податку не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ (в т. ч. відповідно до п. 198.5 ПКУ) у випадку подання контролюючому органу належним чином оформленого акта на списання основних засобів за формою, встановленою наказом Мінстату №352, або за довільною формою, за умови, що такий документ міститиме всю необхідну інформацію, яка дозволяє ідентифікувати операцію, та матиме належні реквізити первинного документа. 

Незалежно від форми складання документа на списання ОЗ такий документ має підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення основних засобів в інший спосіб, внаслідок чого ОЗ не може використовуватися за первісним призначенням.

Щодо документів, які підтверджують знищення, розібрання або перетворення основних засобів в інший спосіб, внаслідок чого основний засіб не може використовуватися за первісним призначенням, слід враховувати рекомендації, наведені в Узагальнюючій податковій консультації щодо документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів, затвердженій наказом Мінфіну  від 03.08.2018 р. №673.

У бухобліку заміна ліфту у приміщені гіпермаркету відображається з урахуванням абз. 2 п. 46 Методичних рекомендацій №561:

 

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Відображено витрати на поліпшення, модернізацію, об'єктів ОЗ

151

631

500,0

Нараховано податковий кредит з ПДВ

641

631

100,0

Відображена ліквідація частини ОЗ (будівлі гіпермаркету) у сумі витрат на її заміну:

 

 

 

- залишкова вартість (умовно)

976

103

240,0

- сума зносу об'єкта (умовно)

131

103

248,0

Зараховано витрати після завершення робіт з поліпшення ОЗ на збільшення їх первісної вартості 

103

151

500,00

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»