• Посилання скопійовано

Придбання несправної техніки з метою подальшої реалізації її як металобрухт

ТОВ на торгах придбало лот у вигляді несправного бульдозеру. Несправність була прописана в договорі купівлі-продажу між ТОВ та біржею. Наразі його оприбуткували як запаси на 209 рахунок. Як правильно провести реалізацію цього бульдозеру як металобрухт?

Відповідно до ст. 1 Закону №619, металобрухт  - це непридатні для прямого використання вироби або частини  виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні  або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, які мають  непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх  сплавів.

Зверніть увагу, що придбати металобрухт як такий звичайне підприємство не може, тому в цій статті ми цю операцію не розглядаємо. Операції з заготівлі, переробки, металургійної переробки брухту чорних і кольорових металів провадять лише спеціалізовані або спеціалізовані металургійні переробні підприємства (а також їх приймальні пункти).  Проте у разі отримання металобрухту у процесі виробництва суб'єкт господарювання не здійснює вищезгаданих операцій.

У даному випадку підприємство придбало не металобрухт як такий, а бульдозер, хоча й несправний. Оскільки такий бульдозер не планується використовувати як основний засіб, його потрібно оприбуткувати як запаси, що і було зроблено – бульдозер оприбутковано на субрахунок 209 «Інші матеріали». Після цього бульдозер може бути розібрано на окремі вироби, частина яких відповідатиме поняттю «промисловий металобрухт».  

Промисловий металобрухт — це непридатні для прямого використання в промисловості та інших галузях економіки вироби або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, і які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів (ст. 1 Закону №619).

Згідно зі ст. 4 Закону №619, приймання промислового брухту спеціалізованими підприємствами від юридичних осіб оформляють актом приймання із зазначенням найменування юридичної особи, кількості та джерел походження металобрухту. 

 

Документальне підтвердження

Згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Розбирання бульдозера може бути оформлене актом довільної форми, а оприбуткування металобрухту - накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів, типова форма № М-11 або актом комісії (визначається самостійно підприємством). Так само оформлюється і перекласифікація бульзодера у металобрухт, без його фактичного розбирання – актом та прибутковим документом, у якому фіксується кількість металобрухту та види металів, що входять до нього.

 

Бухоблік

У даному випадку, коли придбаний бульдозер первісно був зарахований на субрахунок 209 за купівельною вартістю,  достатньо лише зробити записи в аналітичному обліку за субрахунком 209:

  • Дт 209, субконто «металобрухт», за вагою фактично отриманого металобрухту після розбирання бульдозера, який оцінюється в розмірі купівельної вартості цього бульдозера без ПДВ (п. 9 П(С)БО 9);
  • Кт 209, субконто «бульдозер», в кількості – одна одиниця, на суму купівельної вартості бульдозера без ПДВ. 

У разі продажу металобрухту потрібно буде зробити проведення:

  • Дт 943 Кт 209 – на вартість реалізованого металобрухту;
  • Дт 36 Кт 712 – нарахований дохід від реалізації металобрухту як інших оборотних активів. 

 

ПДВ

При оприбуткуванні металобрухту у результаті розбирання бульдозера не потрібно нараховувати ПДВ.

При продажу оприбутковуваного металобрухту слід пам’ятати, що згідно з п. 23 підрозд. 2 розд. XX ПКУ до 01.01.2019 року продовжено режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Переліки відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема, операції з імпорту, тимчасово, до 01.01.2019 р., звільняються від обкладення ПДВ, затверджено постановою КМУ №15

Втім, не забуваймо, що й на звільнені операції слід скласти та зареєструвати ПН (п. 17 Порядку №1307). Про те, як скласти таку ПН на звільнені операції, більш докладно читайте тут. Нагадуємо, що цей порядок діятиме до 01.12.2018 р., а з 1 грудня 2018 року податкові накладні та розрахунки коригування необхідно буде складати за новими формами. Про нові форми ПН та РК читайте тут>> 

Не потрібно здійснювати і перерахунок ПК з ПДВ за правилами ст. 199 ПКУ, яка зобов'язує розподіляти вхідний ПДВ, пов'язаний з первинним придбанням металу (в даному випадку - це оподатковувана операція з придбання бульдозера, за якою є право на податковий кредит з ПДВ), між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями. Адже згідно з абз. 3 п. 199.6 ПКУ ПК з ПДВ не зменшується у разі постачання платником податків відходів і брухту чорних металів, що утворилися в результаті розбирання (демонтажу) ліквідованих основних засобів та інших подібних операцій.

 

Податок на прибуток

Нормами ПКУ не передбачено різниць, пов'язаних з реалізацією металобрухту, тому коригувань під час здійснення такої операції проводити не потрібно. Тож, об’єктом оподаткування з податку на прибуток щодо такої операції буде відповідний бухгалтерський фінрезультат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    Сьогодні 12:228
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    Сьогодні 10:1012
  • Виконання інженерних робіт: що в бухобліку?
    Підприємство виконує інженерні роботи, результатом яких є технічна документація. Роботи можуть виконуватися протягом 6 – 9 місяців і будуть передані замовнику в кінці періоду виконання. Витрати виробничої собівартості відображаються на рахунку 23. За роботами отримуються аванси. Чи потрібно на дату балансу визнавати доходи, навіть якщо роботи не передані замовнику?
    22.04.202430
  • Нюанси списання безнадійної заборгованості
    Підприємство має на балансі прострочену дебіторську та кредиторську заборгованість, яка утворилася в період з 2012 по 2018 роки. Коли за нею спливає строк позовної давності, щоб вона стала безнадійною і списати її з балансу? Як відображати списання в бухобліку? Чи нараховувати ПДВ при списанні?
    19.04.20241 792
  • Облік ОЗ та благодійної допомоги неприбуткової організаціїосно
    Неприбуткова організація отримала 10 ноутбуків, як благодійну допомогу, за актом приймання-передачі, але без ціни. 2 ноутбуки за рішенням керівника залишилися на балансі організації для використання в діяльності. Інші 8 передаються іншій неприбутковій організації, також без ціни. Як ці операції відображати в бухгалтерському обліку?
    19.04.202422