• Посилання скопійовано

Як обліковується та оподатковується ПДВ комісійна винагорода, якщо комітентом є ФОП – «єдинник»?

ТОВ на загальній системі за договором комісії реалізує товар, який надає на реалізацію за цінами закупівлі, отримуючи від ФОП лише винагороду за таку реалізацію. Як в обліку відображається отримана ТОВ винагорода? Чи є об’єктом оподаткування ПДВ сума комісійної винагороди?

Відповідно до ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Комітент повинен виплатити комісіонеру плату в розмірі та порядку, встановлених у договорі комісії. 

Якщо комісіонер поручився за виконання правочину третьою особою, він має право на додаткову плату.

Якщо договором комісії розмір плати не визначений, вона виплачується після виконання договору комісії виходячи із звичайних цін за такі послуги (ст. 1013 ЦКУ).

Після вчинення правочину за дорученням комітента комісіонер повинен надати останньому звіт та передати йому все одержане за договором комісії.

Комітент, який має заперечення щодо звіту комісіонера, повинен повідомити його про це протягом 30-ти днів від дня отримання звіту. Якщо такі заперечення не надійдуть, звіт вважається прийнятим (ст. 1022 ЦКУ).

Облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими договорами, які не передбачають перехід права власності на цей товар до їх продажу, ведеться комітентом на субрахунку 283 «Товари на комісії». Аналітичний облік ведеться за видами товарів і підприємствами (особами) – комісіонерами.

Товари, одержані у межах договорів комісії (консигнації), поруки та інших цивільно-правових договорів, що уповноважують підприємство здійснювати продаж товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари, обліковуються комісіонером на позабалансовому субрахунку 024 «Товари, прийняті на комісію». Аналітичний облік товарів, прийнятих на комісію (консигнацію), ведеться за видами товарів та комітентами.

При цьому суми надходжень за договорами комісії на користь комітентів, що підлягають вирахуванню з доходу, відображаються за дебетом однойменного субрахунку 704. За кредитом субрахунку 704 відображається списання дебетових оборотів на рахунок 79 «Фінансові результати».

 

Особливості оподаткування ПДВ

Відповідно до п. 189.4 ПКУ базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена у порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Дата збільшення податкових зобов'язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 і 198 ПКУ, тобто за правилом «першої події».

У разі, якщо ФОП – платник єдиного податку, який надає товари на комісію, не зареєстрований платником ПДВ, то комісіонер – платник ПДВ не матиме права на податковий кредит з ПДВ.

У бухобліку комісіонера операції за договором комісії відображаються так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дебет

Кредит

Отримано товари на комісію

024

10000

Продано товари, прийняті на комісію

361

311

702

361

12000

12000

Нараховані податкові зобов’язання з ПДВ

702

641

2000

Перераховані комітенту кошти, отримані комісіонером за товар. Якщо комітент – платник ПДВ, то перераховується сума з ПДВ

685

311

12000

Відображено податковий кредит з ПДВ, якщо комісіонер – платник ПДВ. Якщо він неплатник ПДВ, цей запис не робиться

641

685

2000

Перераховані комітенту кошти, отримані комісіонером за товар. Якщо комітент – неплатник ПДВ, перераховується сума без ПДВ

685

311

10000

Відображено вирахування з доходу суми надходжень за договорами комісії на користь комітентів

704

685

10000

Списані товари, продані за договором комісії

024

10000

Отримано від комітента комісійна винагорода

685

311

703

685

360

360

Нараховані податкові зобов’язання з ПДВ

703

641

60

Відображено фінансовий результат

702

791

703

791

704

791

10000

10000

300

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»