• Посилання скопійовано

Надання благодійної допомоги держустановам: облік та оподаткування

ТзОВ хоче надати благодійну допомогу держустановам (лікарні, сільській раді тощо). Допомога може бути надана коштами на рахунок, придбаними раніше товарами та оплатою послуг, які потрібні держустанові. Які документи потрібно оформити для кожного згаданого випадку? На яких рахунках в обліку це відобразити?

Документальне оформлення благодійної допомоги та бухоблік

Операція з надання благодійної допомоги у вигляді товарів  відображається в бухобліку як списання вартості таких товарів до складу інших операційних витрат записом -  Дт 949 Кт 209, 281. При цьому оформлюється акт передачі благодійної допомоги від підприємства на адресу отримувача (лікарні, сільської ради).

Операція з надання благодійної допомоги у вигляді надання послуг відображається в бухобліку як списання витрат на надання послуг до складу інших операційних витрат записом - Дт 949 Кт 631, 20, 22, 66, 65, 13 і т.д. При цьому оформлюється акт надання благодійних послуг від підприємства на адресу отримувача (лікарні, сільської ради).

Документальним підтвердженням надання благодійної допомоги підприємством можуть бути такі документи (в комплексі):

  • Лист-клопотання від одержувача (лікарні, сільради тощо) – за наявності. У листі може зазначатися, яку саме допомогу потребує отримувач: грошові кошти (можливе зазначення цілей, на які потрібні кошти), певні товари або послуги тощо;
  • Наказ керівника підприємства про надання благодійної допомоги – складається обов’язково як підстава для проведення госпоперації. У наказі слід навести максимальну інформацію про надання допомоги: форма допомоги (кошти, товари чи послуги), цілі надання допомоги та номенклатура товарів чи послуг;
  • Первинні документи, які свідчать про передачу товарів чи надання послуг отримувачу (накладна на ім’я отримувача або акт списання товарів, акт надання послуг);
  • Виписка банку – у разі перерахування благодійної допомоги коштами.

 

Оподаткування благодійної допомоги ПДВ 

Згідно з п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників податку з:

  • постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України;
  • постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України;
  • ввезення товарів на митну територію України;
  • постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Відповідно, якщо благодійна допомога надається у грошовій формі – така допомога не є об’єктом оподаткування ПДВ і, відповідно, ані податкові зобов’язання, ані податковий кредит з ПДВ не виникає.

Однак, якщо благодійна допомога надається у вигляді безоплатної передачі майна або безоплатного надання послуг, то тут вже у надавача такої благодійної допомоги виникає об’єкт оподаткування ПДВ і ПЗ. При цьому, звільнення від оподаткування надається лише на операції з безоплатного постачання товарів/послуг благодійним організаціям (п. 197.1.15 ПКУ). Визначення благодійної організації міститься у ст. 1 Закону №5073 - це юрособа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності.

Оскільки такі заклади, як лікарні та органи місцевої влади, не є благодійними організаціями, то на вартість товарів та послуг, що будуть надані їм як благодійна допомога, слід нарахувати податкові зобов’язання на базу оподаткування, яка визначається  відповідно до п. 188.1 ПКУ – база оподаткування в даному випадку не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг.

При цьому за такою операцією платник податку зобов'язаний скласти дві податкові накладні та зареєструвати їх в ЄРПН:

  • одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання – в даному випадку ця ціна буде нульова;
  • іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною з типом причини «15».  У рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник зазначає власні дані. У графі 2 розділу Б, крім номенклатури товарів/послуг, потрібно також зазначати: «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання». А графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 11 розділу Б у ПН з типом «15» не потрібно заповнювати.

 

Оподаткування благодійної допомоги податком на прибуток

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Щодо надання благодійної допомоги у ст. 140 ПКУ є кілька податкових різниць.

В даному випадку слід звернути увагу на пп. 140.5.10 ПКУ, відповідно до якого фінрезультат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Оскільки це коригування міститься саме у ІІІ розділі ПКУ, то якщо дохід платника податку на прибуток не перевищує 20 млн грн і ним прийнято рішення про незастосування податкових різниць, фінансовий результат до оподаткування за п. 140.5.14 ПКУ збільшувати не потрібно.

А ось якщо дохід платника податку на прибуток перевищує 20 млн грн чи він застосовує податкові різниці за власним бажанням, враховуючи те, що об’єкт оподаткування попереднього періоду мав від’ємне значення,  сума благодійної допомоги буде збільшувати фінрезультат до оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:237
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0616
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:193
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202413
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202424