• Посилання скопійовано

Послуги з надання доступу до онлайн-сервісу, розміщеного на сайті виконавця: як відобразити в обліку?

Як відображаються в обліку замовника отримані послуги з надання доступу до онлайн-сервісу (платформи), розміщеного на сайті виконавця, для створення особистого сайту замовника на цьому порталі терміном на 1 рік?

Запитання:

Підприємство є замовником за договором про надання послуг. В розумінні цього договору послуга: надання доступу через мережу Інтернет до програмної продукції виконавця у вигляді онлайн-сервісу (платформи), розміщеного на Інтернет-сайті виконавця, який забезпечує розміщення і обробку інформації замовника, а також створення особистого Інтернет-сайту замовника на цьому порталі терміном на 1 рік. Крім оплати за доступ, оплачуються додаткові послуги з оброблення даних та дизайну сайту на порталі. Комп’ютерні програми є об’єктами авторського права. Як визначити сутність цих послуг та облікувати їх в бухгалтерському та податковому обліку (роялті, нематеріальний актив, послуги тощо)? 

 

Відповідь:

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦКУ за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити її виконавцеві, якщо інше не встановлено договором.

За ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог цього Кодексу та іншого закону (ч. 1 ст. 1109 ЦКУ).

У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об'єкта права інтелектуальної власності:

  • конкретні права, що надаються за договором;
  • способи використання зазначеного об'єкта;
  • територія та строк, на які надаються права, тощо, а також розмір, порядок і строки виплати плати за використання об'єкта права інтелектуальної власності, інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір (ч. 3 ст. 1109 ЦКУ).

Права на використання об'єкта права інтелектуальної власності та способи його використання, які не визначені у ліцензійному договорі, вважаються такими, що не надані ліцензіату (ч. 6 ст. 1109 ЦКУ).

 

Роялті

Роялті в пп. 14.1.225 ПКУ визначено як будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, включаючи комп’ютерні програми.

При цьому не вважаються роялті платежі, отримані:

  • як винагорода за використання комп’ютерної програми, якщо умови її використання обмежені функціональним призначенням, а відтворення обмежене кількістю копій, необхідних для такого використання (використання «кінцевим споживачем»);
  • за придбання примірників (копій, екземплярів) об'єктів інтелектуальної власності, які втілені в електронній формі, для використання за своїм функціональним призначенням для кінцевого споживання;
  • за придбання речей (у т. ч. носіїв інформації), в яких втілені або на яких містяться об'єкти права інтелектуальної власності у користування, володіння та/або розпорядження особи;
  • за передачу прав на об'єкти права інтелектуальної власності, якщо умови передачі цих прав надають право особі, яка отримує такі права продати або здійснити відчуження в інший спосіб права інтелектуальної власності.

У ситуації, що розглядається, за договором надання послуг виконавець зобов’язується за завданням замовника надавати послуги, споживаються останнім під час його господарської діяльності. 

Термін «Послуги» для цілей цього договору означає надання доступу через мережу Інтернет до програмної продукції виконавця у вигляді онлайн-сервісу (платформи), розміщеного на інтернет-сайті виконавця, який:

  • забезпечує розміщення і обробку інформації замовника;
  • створення особистого інтернет-сайту замовника на порталі або реєстрацію зовнішнього інтернет-сайту та його оформлення з використанням порталу.

Тобто, в договорі не йдеться про надання чи використання прав на об'єкти права інтелектуальної власності, а лише надання послуг із застосуванням онлайн-сервісу (платформи), розміщеного на інтернет-сайті виконавця, доступ до якого відкривається для замовника.

 

Визнання нематеріального активу

Відповідно до абз. 8 п. 4 П(С)БО 8 та п. 1.2 Методичних рекомендацій №1327, нематеріальними активами вважаються немонетарні активи, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані (незалежно від строку їх корисного використання (експлуатації)). 

Придбаний або отриманий НА в відображається в балансі, якщо існує імовірність одержання майбутніх економічних вигод, пов'язаних з його використанням, та його вартість може бути достовірно визначена (п. 6 П(С)БО 8).

При цьому в п. 7 та п. 2.2 Методичних рекомендацій №1327 зазначено, що НА, отриманий в результаті розробки, слід відображати в балансі за умов, якщо підприємство має:

  • намір, технічну можливість та ресурси для доведення НА до стану, у якому він придатний для реалізації або використання;
  • можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання НА;
  • інформацію для достовірного визначення витрат, пов'язаних з розробкою НА.

Якщо НА не відповідає вказаним критеріям визнання, то витрати, пов'язані з його придбанням чи створенням, визнаються витратами того звітного періоду, протягом якого вони були здійснені, без визнання таких витрат у майбутньому НА.

В ситуації, що розглядається, витрати на створення особистого інтернет-сайту замовника на порталі виконавця або реєстрацію зовнішнього інтернет-сайту та його оформлення з використанням порталу шляхом надання послуги доступу, включаються до складу первісної вартості НА (сайту). 

Придбані (створені) НА зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю (п. 10 П(С)БО 8).

Первісна вартість придбаного НА складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому він придатний для використання за призначенням (п. 11 П(С)БО 8).

Відповідно до п. 1.5 Методичних рекомендацій №1327 на кожний об'єкт НА комісією підприємства складається (в одному примірнику) Акт введення в господарський оборот об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів. 

У цьому документі зазначаються, зокрема, правові умови введення об'єкта НА в господарський оборот, тобто зазначаються назви документів, згідно з якими такий об'єкт вводиться в господарський оборот, дата акта приймання-передачі об'єкта НА, документи (довідки), що описують сам об'єкт НА або порядок його використання, вартість, строк корисного використання, особа, відповідальна за використання об'єкта. 

Первинні документи про витрати на об'єкт НА, отриманий в результаті розробки, повинні, зокрема, містити інформацію про зміст витрат (виконання робіт зі створення НА, витрачання матеріальних цінностей на створення об'єкта), кількісні і вартісні показники таких витрат, підписи уповноважених посадових осіб.

Списання (ліквідація) об'єкта НА також оформлюється комісією Актом вибуття (ліквідації) об'єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (у двох примірниках) на кожний окремий об'єкт нематеріальних активів.

Згідно з п. 25 П(С)БО 8 та п. 5.1 Методичних рекомендацій №1327 нарахування амортизації НА здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні його активом (при зарахуванні на баланс).

При визначенні строку корисного використання об'єкта НА слід ураховувати:

  • строки корисного використання подібних активів;
  • моральний знос, що передбачається;
  • правові або інші подібні обмеження щодо строків його використання;
  • очікуваний спосіб використання нематеріального активу підприємством;
  • залежність строку корисного використання нематеріального активу від строку корисного використання інших активів підприємства.

Для нарахування амортизації НА підприємство може застосовувати строки їх корисного використання, встановлені податковим законодавством (на сьогодні – пп. 138.3.4 ПКУ).

Значні зміни технологій і програмних продуктів можуть впливати на встановлення строку корисного використання об'єкта НА меншого, ніж строк їх можливого використання, визначений згідно із економічними та правовими факторами (п. 5.6 Методичних Рекомендацій №1327).

У п. 29 П(С)БО 8 та п. 5.8 Методичних рекомендацій №1327 Зазначено, що нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому НА введено в господарський оборот. Суму нарахованої амортизації підприємства відображають збільшенням суми витрат та накопиченої амортизації НА.

Нарахування амортизації об'єкта НА припиняється, починаючи з місяця, що настає за місяцем його вибуття.

У бухобліку зарахування на баланс створеного на замовлення сайту, з підключенням до онлайн-сервісу (платформи) виконавця, відображається так (суми умовні):

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, тис. грн

Дебет

Кредит

Відображено витрати на створення сайту виконавцем

154

631

10,0

Відображено витрати на підключення сайту замовника до онлайн-сервісу (платформи) виконавця

154

631

2,0

Введення в господарський оборот об'єкта НА (сайту)

127

154

12,0

Нагадаємо, що відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 01.01.2013 р. до 01.01.2023 р., звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абз. 2-7 пп. 14.1.225 ПКУ

 

Щодо послуг

У ситуації, що розглядається, послуги з розміщення реклами в мережі Інтернет, а також розміщення, оброблення даних, надання інформації на порталі виконавця та інші додаткові послуги, погоджені сторонами договору про надання послуг, є витратами періоду.

Нормами п. 7 П(С)БО 16 передбачено, що витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

При цьому витрати на рекламу та дослідження ринку (маркетинг) відображаються у складі витрат на збут (п. 19 П(С)БО 16).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік погашення кредиту замість банку факторинговій компанії
    : У 2012 році ТОВ отримало в банку кредит. У 2014 році банк передав кредит факторинговій компанії. Протягом 2012 – 2023 рр. між банком, НБУ, фактором тривали судові справи. Відсотки за кредитом ТОВ не виставлялися. У 2023 році кредит виставлено на аукціон і продано новому кредитору. Згодом за вимогою кредитора ТОВ відшкодувало вартість кредиту, за ціною менше балансової. Як ці операції відобразати в обліку?
    Сьогодні 12:083
  • Платник єдиного податку надає приміщення для тимчасового проживання ВПО: облік та оподаткування
    Юрособа – платник єдиного податку 4-ї групи надає приміщення для тимчасового проживання ВПО на безоплатній основі. Для отримання компенсації за спожиті комунальні послуги (електроенергію, опалення, водопостачання та ін.) юрособа щомісячно надає інформацію до селищної ради. Плату за проживання і за спожиті комунальні послуги від ВПО юрособа не отримує. Як відображати це в обліку та яке оподаткування?
    Сьогодні 11:151
  • Послуги експедитора: відображення в бухобліку
    Підприємство, яке працює за агентським договором, та є платником ЄП, надає послуги експедитора. Послуги перевезення надає сторонній перевізник. Акт від перевізника на 40 000 грн. Послуги експедитора - 5 000 грн. Виставили акт замовнику на 45 000 грн. Замовник оплатив всю суму на рахунок експедитора, а експедитор перерахував перевізнику 40 000 грн. Як відобразити в бухобліку?
    Сьогодні 10:025
  • Поставка основного засобу резиденту за трьохстороннім договором, де платник-нерезидент: облік та оподаткування
    Підприємство уклало трьохсторонній договір на поставку автобусів дитячому садку, де платником є нерезидент. Оплата в євро. Перша частина оплати 10% - 02.01.2024 р., друга 90% - 14.02.2024 р. ПДВ у складі ціни. Поставка автобуса відбулася 15.02.2024 р. Який порядок відображення в обліку та складання ПН?
    27.03.202413
  • Як повернути ОЗ з рахунку 286 знову на рахунок 10?
    Підприємство у вересні 2021 р. прийняло рішення продати основні засоби (меблі). Активи було переведено до складу необоротних активів, утримуваних для продажу за найменшою з вартостей, зокрема, балансовою. У зв'язку з війною ці ОЗ не були продані. У 2024 р. прийнято рішення не продавати їх та продовжити використовувати у госпдіяльності. Скоригована балансова вартість (балансова вартість зменшена на суму амортизації, яка була б нарахована за період жовтень 2021 - грудень 2023 рр.) дорівнює нулю. За якою вартістю зараховувати об'єкт до складу основних засобів?
    26.03.202463