• Посилання скопійовано

Надання послуг з користування альтанками та риболовлі: як відобразити в бухобліку?

Як в бухобліку відображається дохід за операціями щодо надання послуг фізособам (кінцевим споживачам) за користування альтанками протягом 12 годин, які знаходяться на базі відпочинку, із застосуванням РРО, а також з риболовлі із застосуванням РК та КОРО?

Насамперед визначимося з правильністю проведення готівкових розрахунків з кінцевими споживачами за вказані у запитанні послуги.

Операції, за якими дозволяється не застосувати РРО та РК, наведені у ст. 9 Закону про РРО. Зазначених у запитанні операцій серед них немає.

Статтею 10 Закону про РРО та, відповідно, постановою Кабміну №1336 затверджено перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням РК та КОРО.

Згідно з п. 24 та 25 Переліку №1336 суб'єктам туристичної та екскурсійної діяльності надано можливість проводити розрахункові операції з використанням РК та КОРО без застосування РРО і обмеження розміру річного обсягу розрахункових операцій у разі надання послуг:

  • з організації прийому та обслуговування туристів в Україні, розрахунки за які проводяться у безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків), а також надання туристичних та екскурсійних послуг за умови проведення розрахунків за межами стаціонарних приміщень суб'єктів туристичної та екскурсійної діяльності;
  • з видачі дозволів на право здійснення любительського і спортивного рибальства на засадах спеціального використання водних живих ресурсів та на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка).

Нагадаємо, що туристичний продукт - це попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною. До складу туристичного продукту входять послуги перевезення, розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням: послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо (абз. 4 ст. 1 Закону №324).

Надання послуг за користування альтанками до туристичних послуг не належить.

ДФС у Полтавській області у листі від 30.03.2016 р. №1307/10/16-31-14-05-19 повідомляє, що при отриманні грошових коштів від юридичних та фізичних осіб за надані послуги в готівковій та безготівковій формі із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з використанням платіжного терміналу, встановленого на місці проведення розрахунків (наданні послуги) суб’єкти підприємництва зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки з використанням РРО, а в разі виключно надання послуг, які підпадають під дію п. 24, 25 Переліку №1336 з використанням РК та КОРО.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У ситуації, що розглядається, підприємство надає не лише послуги, зазначені в п. 25 Переліку №1336, а й інші, тому проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО є обов’язковим для всіх видів послуг, що надаються.

Інструкцією №291 передбачено, що підприємства, які надають послуги, узагальнюють інформацію про доходи від їх реалізації, зокрема, дохід від орендних платежів за оренду об'єктів інвестиційної нерухомості відображається на субрахунку 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг». Хоча альтанки не є нерухомістю, проте дохід від надання їх у короткострокову оренду також можна відображати на субрахунку 703, якщо цей вид діяльності є основним для підприємства.

При цьому аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами послуг, регіонами збуту та/або іншими напрямками, визначеними підприємством. Наприклад:

  • 7031 – дохід від надання послуг за користування альтанками;
  • 7032 – дохід від надання послуг щодо риболовлі.

Також слід зазначити, що для узагальнення інформації про доходи від оренди (крім фінансової) майна, якщо ця діяльність не є предметом (метою) створення підприємства, призначено субрахунок 713 «Дохід від операційної оренди активів».

На виконання положень абз. 2 ч. 5 ст. 8 Закону про бухоблік підприємство за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів самостійно визначає облікову політику підприємства.

Тому з метою дотримання такого принципу бухобліку та фінзвітності як послідовність (постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики) підприємство має самостійно визначитися у положенні про облікову політику (або її доповнені) щодо доцільності застосування вищезазначених субрахунків для узагальнення інформації про доходи від реалізації (надання) різних видів послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    Сьогодні 12:0591
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    Сьогодні 11:0633
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202422
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202435
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410