• Посилання скопійовано

Відображення в обліку земельної ділянки та будівлі, які подаровані громадській організації

Як відобразити в обліку земельну ділянку та будівлю, які подаровані новоствореній громадській організації? Які виникають податкові зобов’язання?

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону «Про громадські об'єднання» від 22.03.2012 р. №4572-VI громадське об'єднання зі статусом юрособи для виконання своєї статутної мети (цілей) має право володіти, користуватися і розпоряджатися коштами та іншим майном, яке відповідно до закону:

  • передане його членами (учасниками) або державою, набуте як членські внески;
  • пожертвуване громадянами, підприємствами, установами та організаціями;
  • набуте в результаті підприємницької діяльності такого об'єднання, підприємницької діяльності створених ним юросіб (товариств, підприємств);
  • придбаним за рахунок власних коштів;
  • тимчасово наданим у користування (крім розпорядження) чи на інших підставах, не заборонених законом.

У ст. 120 Земельного кодексу, зокрема, зазначено, що до особи, яка набула право власності на будівлю, розміщену на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, право власності на цю або її частину переходить без зміни її цільового призначення.

Якщо будівля розміщена на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на цей об'єкт до набувача переходить право користування земельною ділянкою, на якій вона розміщені, на тих самих умовах і в тому ж обсязі, що були у попереднього землекористувача.

Разом з тим, положення ч. 3 ст. 23 Закону №4572 зобов'язують громадське об'єднання зі статусом юридичної особи, створені ним юрособи (товариства, підприємства) вести бухгалтерський облік, фінансову та статистичну звітність, бути зареєстрованими в органах доходів і зборів та сплачувати до бюджету обов'язкові платежі відповідно до закону. Надання громадським об'єднанням, створеним ними юрособам (товариствам, підприємствам) пільг, у т. ч. з оподаткування, здійснюється на підставах та в порядку, визначених законом.

З метою визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток громадська організація є неприбутковою організацією, якщо одночасно відповідає вимогам, встановленим у пп. 133.4.1 ПКУ

При цьому неприбуткові організації у порядку та на умовах, встановлених п. 133.4 ПКУ не є платниками податку на прибуток.

Про те, що усі юрособи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством, зазначено у п. 1 ст. 2 Закону про бухоблік.

У п. 10 П(С)БО 7 та п. 13 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджених наказом Мінфіну від 30.09.2003 р. №561, встановлено, що первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7. На справедливу вартість безоплатно отриманих об'єктів основних засобів збільшується сальдо додаткового капіталу (Дт рах. 101 та 103 з Кт рах. 424).

Безоплатне отримання основних фондів не призводить до виникнення доходів у момент їх  отримання. Дохід визначається в момент нарахування амортизації. Дохід від безоплатно одержаних необоротних активів, що підлягають амортизації, визначається в сумі, пропорційній величині амортизаційних відрахувань з відповідних необоротних активів одночасно з нарахуванням амортизації та зменшенням залишку додаткового капіталу (лист ДФС у Чернігівській області від 15.06.2016 р. №1968/10/25-01-12-02-06).

При цьому, вартість земельних ділянок не підлягає амортизації (п. 22 П(С)БО 7).

Для відображення доходів неприбуткова організація використовує форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організацій, затверджену наказом Мінфіну від 17.06.2016 р. №553. Перелік доходів, одержаних неприбутковими організаціями, відображається у рядках 1.1 - 1.11 Звіту. При цьому формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку, тобто в момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів (ІПК ДФС від 05.12.2017 р. №2844/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»