• Посилання скопійовано

Відсотки на залишок коштів на рахунку неприбуткової організації: відображення в обліку

Неприбуткова організація (профспілка) у кінці місяця отримує від банку відсотки на залишок грошових коштів на поточному рахунку. Як вести бухоблік таких відсотків?

Згідно з п. 7 П(С)БО 15, відсотки, отримані на залишки коштів на поточних рахунках у банках, входять до складу інших операційних доходів (див. лист Мінфіну від 29.12.2008 р. № 31-34000-20-16/45983).

Дохід у вигляді процентів визнається в тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування й строку користування відповідними активами з урахуванням економічного змісту відповідної угоди (п. 20 П(С)БО 15). Тобто в даному випадку за фактом нарахування відсотків вони включаються до доходу в сумі, зазначеній у виписці банку.

Доходи в сумі відсотків, нарахованих на залишок коштів на поточному рахунку, обліковуються на субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Для обліку розрахунків за нарахованими відсот­ками передбачено субрахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». Отже, операції з нарахування й отримання відсотків відображаються в обліку записами:

  • Дт 373 Кт 719 — нарахування відсотків на залишки коштів на поточному рахунку;
  •  Дт 311  Кт 373 — отримано відсотки на поточний рахунок;
  • Дт 719 Кт 791  — дохід від нарахованих відсотків віднесено на фінансовий результат.

8 клас рахунків використовується для обліку витрат і його застосування не впливає на облік доходів. Нараховані відсотки не є витратами.

Більш докладно про бухоблік доходів неприбуткових організацій можна почитати прочитати тут, а про те, чи можуть неприбутківці займатись підприємницькою діяльністю – тут>>

Доходи неприбуткової організації використовуються лише для цілей, зазначених в установчих документах – див. тут.  Які вимоги висувають податківці до статутних документів неприбуткової організації – читайте тут>>

Підставою для виключення неприбуткової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій є встановлення контролюючим органом факту використання доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені пп. 133.4.2 ПКУ – більш докладно про це – тут>>

Якщо неприбуткова організація здійснює комерційну діяльність з метою отримання прибутку, то вона повинна здійснити перереєстрацію в Єдиному державному реєстрі з подальшим її виключенням з Реєстру неприбуткових установ та організацій – про це ми писали тут>>

У даному випадку факт отримання відсотків на залишок коштів на рахунку не спричиняє необхідність виключення профспілки з Реєстру неприбуткових організацій, якщо ці кошти будуть спрямовані виключно для цілей, зазначених в установчих документах профспілки.

Більше консультацій на тему неприбуткових організацій можна знайти тут, а новин – тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»