• Посилання скопійовано

Відображення в обліку плану-схеми розміщення торгових місць на продовольчому ринку

Підприємство, яке утримує територію продовольчого ринку, сплатило за виготовлення та розміщення плану-схеми розміщення торгових місць на продовольчому ринку. Вартість робіт складає 5980 грн. План-схема використовується безстроково – до необхідності внесення змін. Як обліковувати такі витрати?

У даному випадку такий актив, як виготовлена план-схема, має такі ознаки:

  • Його цінність полягає не в матеріальній формі, а в інформації, яку містить план-схема;
  • Погодження план-схеми у відповідних органах дає підприємству право на розміщення торгових місць;
  •  План-схема виготовлена безстроково, а отже, строк дії користування цим активом не визначений. Це означає, що він буде використовуватись протягом невизначеного строку до того моменту, коли до нього потрібно буде внести зміни.

Отже, ця план-схема визначається як нематеріальний актив (далі – НМА) з невстановленим строком дії користування.

 

П(С)БО 8 не встановлює конкретних строків використання НМА. Таке рішення приймається підприємством самостійно, з врахуванням вимог п. 26 П(С)БО 8.

Зокрема, відповідно до п. 26 П(С)БО 8  для нарахування амортизації нематеріальних активів підприємство може застосовувати строки їх корисного використання, встановлені податковим законодавством. Відповідно до п. 138.3.4 ПКУ, якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не встановлено, такий строк корисного використання визначається платником податку самостійно, але не може становити менше двох та більше 10 років. Правила податкового нарахування амортизації протягом строку від 2 до 10 років будуть актуальними лише для підприємств, які коригують фінрезультат до оподаткування відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ.

Відповідно до п. 25 П(С)БО 8 нарахування амортизації нематеріальних активів в бухобліку (крім права постійного користування земельною ділянкою) здійснюється протягом строку їх корисного використання, який встановлюється підприємством  у розпорядчому акті при визнанні цього об'єкта активом (при зарахуванні на баланс).

Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають. До нематеріальних активів з невизначеним строком корисного використання належать ті, щодо яких підприємством не визначено обмеження строку, протягом якого очікується збільшення грошових коштів (чи їх еквівалентів) від використання таких нематеріальних активів. Відповідно, у наказі про визнання плану-схеми нематеріальним активом та про зарахування її на баланс слід зазначити, що право використання план-схеми безстрокове та її вартість в бухобліку не амортизується.

У даному випадку вартість план-схеми обліковується на субрахунку 127 протягом всього строку її використання – або до ліквідації підприємства, або до зупинення діяльності ринку, або до отримання нової план-схеми.

Зарахування план-схеми на баланс та її списання з балансу відображається записами:

  • Дт 154 Кт 631 – вартість послуг сторонньої організації з виготовлення план-схеми;
  • Дт 127 Кт 154 – зарахування план-схеми до складу нематеріальних активів;
  • Дт 976 Кт 127 – списання вартості план-схеми при ліквідації підприємства, при зупиненні діяльності ринку без наміру її відновлення, при виготовленні нової план-схеми.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»