• Посилання скопійовано

Компенсація за АКБ та шини від орендодавця: як відобразити в обліку?

Підприємство придбало АКБ та шини для орендованого авто. Облік здійснюється на рахунку 207. Як обчислюється вартість таких запчастин при їх продажу орендодавцю після закінчення договору оренди? Як це відображається в обліку?

Відповідно до ст. 776 ЦКУ, сторони договору оренди мають право встановити обов'язок компенсації орендодавцем витрат орендаря на ремонт орендованого ОЗ. При цьому поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. А капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Варто зауважити, що на нашу думку, якщо заміна акумулятора та шин не призводить до збільшення економічних вигід підприємства, то такий ремонт відноситься до поточного. Тож, умови та розмір компенсації визначаються договором між орендарем та орендодавцем. При цьому, законодавчо не встановлено певного розміру такої компенсації – такий розмір встановлюється сторонами на договірній основі.

У бухобліку сума отриманої компенсації за ремонт відображається бухгалтерським записом Дт 377 Кт 712. Окрім цього, сума такої компенсації буде об’єктом оподаткування ПДВ, сума якого нараховується записом Дт 712 Кт 641/ПДВ. Відповідно орендар на дату виникнення податкових зобов’язань повинен скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну на ім’я орендодавця. Якщо така компенсація передбачена після закінчення договору, то, відповідно, наступний день після такої події і буде днем виникнення податкових зобов’язань.

Щодо безпосередньо таких АКБ та шин в обліку, то підприємство у разі їх встановлення на автомобіль повинно визнавати витрати. Така операція в бухобліку відображається записом Дт 23, 91, 92, 93 Кт 207, тому що фактично це витрати на поточний ремонт орендованого основного засобу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202423
  • Оренда паркомісць для працівників: облік та податки
    Юрособа орендує паркомісця у юрособи для працівників біля орендованого офісу. Як це провести в обліку? Чи є право на податковий кредит? Чи потрібно утримувати із працівників податки ПДФО, ВЗ та нараховувати ЄСВ?
    06.05.202415
  • Облік гарантійного ремонту експортованого обладнання
    Юрособа, платник податку на прибуток і ПДВ, мікропідприємство, виробник, експортувало обладнання. Згідно з контрактом на обладнання діє гарантія 12 місяців з дня відвантаження. Покупець виявив брак і повернув обладнання для гарантійного ремонту. Юрособа безоплатно зробила ремонт, замінила браковані деталі. Які особливості обліку та оподаткування?
    06.05.202414
  • ТОВ отримує від фізособи маркетингові послуги з оплатою реклами у Facebook: як оформити та обліковувати?
    ТОВ, середнє підприємство, платник ПДВ та податку на прибуток, хоче замовити рекламу у Facebook. Сплачувати за рекламу буде фізоосба, яка надає ТОВ маркетингові послуги за ЦПД (ФОП у ФО немає), зі своєї гривневої картки. Чи може сплачувати за рекламу підприємства така фізособа своєю гривневою карткою в межах ЦПД? Якими документами, окрім акту наданих послуг за ЦПД, ТОВ може підтвердити ці витрати?
    03.05.202430
  • Наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію
    Як скласти наказ про придбання ОЗ та введення його в експлуатацію?
    03.05.202456