• Посилання скопійовано

Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника-особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті

У резидента Дія. Сіті працює 8 штатних працівників, в т.ч. особа з інвалідністю та один гіг-спеціаліст. ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю нараховується за ставкою 22% від МЗП. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника? За кодом КЗО «2» звіт не приймуть через невідповідність відсотка нарахування, а якщо подати з кодом «1», то нарахують штраф за невиконання норми з працевлаштування осіб з інвалідністю

Нарахування ЄСВ

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента Дія. Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1,  п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент Дія Сіті нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) для резидентів Дія Сіті законодавством не передбачено.

 

Єдина звітність та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Жодних особливостей щодо подання єдиної звітності по зарплаті резидентами Дія. Сіті законодавством не передбачено. Як і не передбачено окремого коду КЗО для відображення саме працівників з інвалідністю, які працюють у резидента Дія. Сіті. 

Відповідно до Наказу №773, для відображення в Додатку 1 єдиної звітності для працюючих осіб з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях, передбачено використання коду категорії застрахованих осіб «2», який вказується у графі 08.

ПФУ у листі від 13.09.2023 р. №34422-38830/У-05/8-2800/23 зазначив, що під час опрацювання Додатка 1 до єдиної звітності, який у графі 08 містить значення «2» та при цьому розмір нарахованого ЄСВ становить 22%, то для роботодавця у квитанції №2 формується попередження. Звітні відомості, які за результатами опрацювання містять попередження (а не помилки!) з різних причин, завантажуються до реєстру застрахованих осіб. 

Отже, для врахування нарахованого ЄСВ на дохід працівника - особи з інвалідністю резидента Дія. Сіті у розмірі 22% потрібно вказувати код КЗО «2». Для цього потрібно вимкнути автоматичний розрахунок та вказати в графі 16 фактично нарахований дохід, у графі 17 – суму МЗП та у графі 20 вказати суму, нараховану з МЗП (графа 17) у розмірі 22%. Проконтролювати, щоб дохід працівника потрапив у рядок 2.1, а сума ЄСВ – у рядок 3.1 титульного аркушу єдиної звітності. При цьому прийде квитанція №2 з попередженням, але сам звіт буде завантажений до реєстру застрахованих осіб та не призведе до нарахування штрафів в подальшому. 

А для врахування працівника з інвалідністю до нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю потрібно зазначити його у рядку 102 титульного аркушу єдиної звітності незалежно від застосованої ставки ЄСВ до його зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Продаж медвиробів у разі зміни їх назви: що з ПДВ?
    Підприємство купує медвироби у виробника, ставка ПДВ - 7%, хоча назва виробів у первинних документах не завжди відповідає назві у декларації відповідності. Підприємство також дещо змінює назву товару. Чи можна при подальшому продажу застосовувати ставку 7%?
    23.08.202428
  • Як нарахувати курсові різниці на валютний кредит від засновника та на його дисконт?
    У 2020 році підприємство отримало кредит від засновника в доларах США, строк погашення у 2025 році. Дисконт у валюті віднесли на 425 рахунок записом Дт 502 Кт 425. Щокварталу підприємство нараховує амортизацію дисконта Дт 425 Кт 502 теж у валюті. Як відображати курсові різниці в такому випадку?
    31.07.202431
  • Як врахувати витрати сільгосппідприємства на модернізацію польових доріг?
    Сільськогосподарське підприємство планує провести модернізацію польових доріг. На частину доріг у підприємства укладені договори оренди з ОТГ, а на деякі дороги – ні. Як врахувати такі витрати? Чи має право підприємство на ПК за цією операцією?
    17.07.202433
  • Останні виплати померлого працівника колишній дружині
    Працівник підприємства помер, проживав сам. На момент поховання родичів не знайдено, поховання відбулося за рахунок підприємства. Свідоцтво про смерть надано. На даний момент звернулась колишня дружина, з якою працівник давно розлучений, проте має спільну доньку, яка проживає закордоном. Чи може колишня дружина отримати розрахункові (зарплату та компенсацію відпустки), що від неї для цього потрібно?
    27.06.2024100
  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202440