• Посилання скопійовано

Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника-особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті

У резидента Дія. Сіті працює 8 штатних працівників, в т.ч. особа з інвалідністю та один гіг-спеціаліст. ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю нараховується за ставкою 22% від МЗП. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника? За кодом КЗО «2» звіт не приймуть через невідповідність відсотка нарахування, а якщо подати з кодом «1», то нарахують штраф за невиконання норми з працевлаштування осіб з інвалідністю

Нарахування ЄСВ

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний внесок для платника — резидента Дія. Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1,  п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, із вищезазначеного робимо висновок, що ЄСВ за кожного найманого працівника резидент Дія Сіті нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної), а нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% (на осіб з інвалідністю) для резидентів Дія Сіті законодавством не передбачено.

 

Єдина звітність та норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Жодних особливостей щодо подання єдиної звітності по зарплаті резидентами Дія. Сіті законодавством не передбачено. Як і не передбачено окремого коду КЗО для відображення саме працівників з інвалідністю, які працюють у резидента Дія. Сіті. 

Відповідно до Наказу №773, для відображення в Додатку 1 єдиної звітності для працюючих осіб з інвалідністю на підприємствах, в установах і організаціях, передбачено використання коду категорії застрахованих осіб «2», який вказується у графі 08.

ПФУ у листі від 13.09.2023 р. №34422-38830/У-05/8-2800/23 зазначив, що під час опрацювання Додатка 1 до єдиної звітності, який у графі 08 містить значення «2» та при цьому розмір нарахованого ЄСВ становить 22%, то для роботодавця у квитанції №2 формується попередження. Звітні відомості, які за результатами опрацювання містять попередження (а не помилки!) з різних причин, завантажуються до реєстру застрахованих осіб. 

Отже, для врахування нарахованого ЄСВ на дохід працівника - особи з інвалідністю резидента Дія. Сіті у розмірі 22% потрібно вказувати код КЗО «2». Для цього потрібно вимкнути автоматичний розрахунок та вказати в графі 16 фактично нарахований дохід, у графі 17 – суму МЗП та у графі 20 вказати суму, нараховану з МЗП (графа 17) у розмірі 22%. Проконтролювати, щоб дохід працівника потрапив у рядок 2.1, а сума ЄСВ – у рядок 3.1 титульного аркушу єдиної звітності. При цьому прийде квитанція №2 з попередженням, але сам звіт буде завантажений до реєстру застрахованих осіб та не призведе до нарахування штрафів в подальшому. 

А для врахування працівника з інвалідністю до нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю потрібно зазначити його у рядку 102 титульного аркушу єдиної звітності незалежно від застосованої ставки ЄСВ до його зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Відображення у додатку 1 єдиної звітності працівника-особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    У резидента Дія. Сіті працює 8 штатних працівників, в т.ч. особа з інвалідністю та один гіг-спеціаліст. ЄСВ на дохід працівника з інвалідністю нараховується за ставкою 22% від МЗП. Як відобразити в єдиній звітності дохід та нарахований ЄСВ на зарплату такого працівника? За кодом КЗО «2» звіт не приймуть через невідповідність відсотка нарахування, а якщо подати з кодом «1», то нарахують штраф за невиконання норми з працевлаштування осіб з інвалідністю
    Сьогодні 10:016
  • Як звітувати дочірньому підприємству, якщо материнське звітує за МСФЗ
    Материнське підприємство є великим і складає фінзвітність за МСФЗ. А дочірнє підприємство є малим і складає фінзвітність за НП(С)БО. Як повинно складати фінзвітність дочірнє підприємство — за НП(С)БО чи МСФЗ у складі консолідованої фінзвітності?
    11.09.202413
  • Форма №20-ОПП на авто, яке зареєстроване в одному місті, а перебуватиме в іншому
    Підприємство придбало легкове авто, яке зареєстровано в одному місті, а перебуватиме (місце стоянки і використання) в іншому місті. За це авто підприємство сплачуватиме транспортний податок. Як зазначати його в формі №20-ОПП?
    03.09.202482
  • Який період дисконтування, якщо фінзвітність складається щомісяця?
    Згідно з обліковою політикою підприємства фінзвітність складається на останнє число кожного місяця. Чи може підприємство дисконтувати заборгованість поквартально? Чи можна протягом року змінювати період дисконтування?
    28.08.202458
  • Чи повинен учасник МГК подавати звіт у розрізі країн МГК?
    Підприємство є учасником МГК. Материнська компанія зареєстрована на Кіпрі. Сукупний консолідований дохід менше 50 млн євро. Консолідовану звітність МК не подає. Підприємство не уповноважене материнською компанією подавати звіти. Як заповнити повідомлення, зокрема, графи 10, 15 та чи потрібно подавати звіт у розрізі країн МГК?
    26.08.202424