• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія. Сіті

ТОВ є резидентом Дія. Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, із строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнати) і оприбуткувати отримані матеріали. Як відображати в бухобліку? Як ця операція вплине на оподаткування?

Бухгалтерський облік

Детально про бухгалтерський облік ліквідації ОЗ та оприбуткування отриманих матеріалів ми розглядали, приміром, тут. Бухгалтерські проведення:

  • Дт 131 Кт 10 – списано ОЗ, в розмірі нарахованої амортизації;
  • Дт 976 Кт 10 – в розмірі залишкової вартості;
  • Дт 976 Кт 661, 651 тощо – понесено витрати на ліквідацію ОЗ;
  • Дт 20 Кт 746 – оприбутковано матеріали від ліквідації.

Запаси оприбутковуються за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена на підставі вартості подібних запасів у разі наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (пп. 2.12 Методрекомендацій №2).

Чиста вартість реалізації запасів – очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (пп. 4 НП(С)БО 9).

 

Оподаткування для резидента Дія. Сіті на особливих умовах

Об’єкт та база оподаткування резидентів Дія. Сіті на особливих умовах наведені, відповідно, в пп. 141.9-1.2 та пп. 135.2 ПКУ. Операції ліквідації ОЗ, оприбуткування матеріалів там не значаться.

Тож такі операції не впливають на оподаткування резидента Дія. Сіті на особливих умовах.

 

Оподаткування для резидента Дія. Сіті платника податку на прибуток за звичайними правилами

Витрати з ліквідації ОЗ, які списані на субрахунок 976, зменшуватимуть фінрезультат до оподаткування, а оприбутковані матеріалі, віднесені до складу доходу на субрахунок 746, збільшуватимуть такий фінрезультат. 

Якщо ТОВ коригуватиме фінрезультат до оподаткування на податкові різниці, то слід буде застосовувати «амортизаційну» різницю за ст. 138 ПКУ:

  • на залишкову вартість за даними бухгалтерського обліку фінрезультат до оподаткування збільшується;
  • на залишкову вартість, розраховану за податковими правилами, фінрезультат до оподаткування зменшується.

 

Щодо аудіокімнати в орендованому офісі

За умовами запитання, облаштована в орендованому офісі аудіокімната віднесена до групи 3 (субрахунок 103) ОЗ «Будинки та споруди». На наш погляд, це помилка, адже подібне обладнання не є будинками і не є спорудами.

Як правило, зазначене обладнання обліковується на субрахунку 104 «Машини та обладнання». Тому, на наш погляд, ТОВ потрібно виправити зазначену помилку і відобразити обладнання аудіокімнати на субрахунку 104, з відповідним переглядом строку амортизації. Перегляд строку амортизації потягне за собою й зміну суми амортизації, нарахованої у 2021 – 2024 рр., а також вплине на вартість ОЗ, яке буде списуватись після завершення оренди.

Втім, якщо підприємство визначить у наказі на введення в експлуатацію обладнання той самий строк 10 років, то перераховувати амортизацію не потрібно буде.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»

  • Виправлення помилки і трансфертне ціноутворення
    Чи має вплив на обрахунок обсягу операцій з контрагентом нерезидентом пов'язаною особою за 2023 рік операція, яка фактично була здійснена підприємством у 2022 році, але відображена в бухгалтерському обліку підприємства у 2023 році як виправлення помилки, через 441 субрахунок, відповідно до НП(С)БО 6?
    09.05.202421
  • Оприбуткування готівки при міжнародних перевезеннях пасажирів
    Підприємство здійснює міжнародні перевезення пасажирів, розрахунки проводяться із використанням квитків із нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю та відповідно до п. 4 ст. 9 Закону про РРО, воно звільняється від обов’язку застосування РРО та/або ПРРО, розрахункових книжок та ведення КОРО. Як правильно оприбутковувати готівку за продані квитки в автобусах в касу підприємства?
    09.04.202411
  • Як відшкодувати витрати на конвертацію валют з особистої картки працівника?
    ТОВ – платник податку на прибуток на загальних підставах, оплачує рекламні послуги Фейсбук, які надає нерезидент. Відповідно до умов договору підприємству створено акаунт. Оплата послуг здійснюється з особистої картки працівника. Виписка по акаунту є актом наданих послуг і формується в гривні, а оплата в валюті. Як відшкодувати працівнику витрати на конвертацію валют?
    29.03.2024529
  • Як включити скоригований прибуток КІК за 2022 у декларацію за 2023 рік?
    Звітність з податку на прибуток резидента Дія Сіті (платник ПНВК) + КІК. Як відзвітувати по КІК за 2022 рік? Чи потрібно уточнювати декларацію на прибуток підприємства на загальних умовах за 2022 рік?
    06.03.202497
  • Компенсація невикористаної додаткової та щорічної відпусток при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця прийнята на роботу 01.05.2020 року. Після народження другої дитини 10.03.2021 р. має право на додаткову відпустку на дітей. З 01.09.2021 р. – у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років. Звільняється за угодою сторін - 04.03.2024 р. Скільки днів компенсації основної та додаткової відпустки нарахувати? Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    04.03.20248992