• Посилання скопійовано

Непідтверджене бюджетне відшкодування ПДВ у бухобліку

Після проведення перевірки з ПДВ щодо підтвердження ПК, заявленого до бюджетного відшкодування, отримали ППР форми «В1», в якому ДПС зняли 65 050 грн - сума ПК з ПДВ, на яку не було підтвердження (чеків на пальне). Як відобразити таке ППР у бухобліку?

Щодо зменшення заявленого бюджетного відшкодування

ППР форми «В1» складається у разі завищення заявленої суми бюджетного відшкодування ПДВ (див. п. 2 розд. ІІ Порядку №1204, пп. 200.14 ПКУ).

На підставі цього ППР в інтегрованій картці платника ПДВ зменшується сума бюджетного відшкодування, в даному випадку на 65 050 грн.

Суму БВ було зменшено через те, що підприємство не пред’явило до перевірки чеки РРО, за якими було придбане пальне на АЗС, незважаючи на те, що є акти приймання-передачі пального та зареєстрована податкова накладна.

Відображення цієї суми в декларації з ПДВ не передбачено.

За завищення бюджетного відшкодування пп. 123.1 ПКУ передбачено штраф – 10% (25% у разі умисного завищення) від суми завищеного бюджетного відшкодування.

Заявлене за декларацією бюджетне відшкодування зменшуєліміт (через ΣВідшкод). Але на суму завищення заявленого і невідшкодованого бюджетного відшкодування ліміт повинні відновити: зменшити ΣВідшкод — і ліміт у результаті збільшиться. Адже показник ΣВідшкод підлягає коригуванню в тому числі за результатами перевірок (пп. 200-1.3 ПКУ).

Крім зменшення суми бюджетного відшкодування, за результатами перевірки було відхилено і податкові накладні на цю суму, тим самим було зменшено суму від’ємного значення з ПДВ.

Перевірку проведено в лютому 2023 року, тому сума ПДВ за відхиленими ПН 65050 грн була відображена у декларації з ПДВ з лютий 2023 року в рядку 16.3 зі знаком мінус.

 

Бухгалтерський облік

Проведена перевірка стосувалася операцій минулого 2022 року щодо заправки пальним на АЗС транспортних засобів підприємства, і це пальне вже було використане в минулому році.

Якщо підприємство погоджується з результатами перевірки щодо невизнання податкових накладних на придбання пального, за яким немає чеків РРО, воно повинно списати в бухобліку цей податковий кредит.

Відповідно до п. 9 НП(С)БО 9, до первісної  вартості запасів,  що  придбані  за  плату, включаються, зокрема, суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються  підприємству. Тож в даному випадку вхідний ПДВ, за яким не визнано право на податковий кредит, потрібно було включити до вартості придбаного пального. А оскільки пальне вже використане у минулому році, суму ПДВ слід списати за рахунок нерозподіленого прибутку на початок року – в порядку виправлення помилок минулих років: Дт 442 Кт 641/ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Автоматизація»