• Посилання скопійовано

Облік витрат на доставку продукції з давальницької сировини від переробника до покупця замовника

ТОВ-резидент надає послуги з переробки давальницької сировини нерезиденту. Продукція з переробки доставляється не замовнику, а напряму покупцю цієї продукції. Як відобразити такі витрати в обліку?

За своєю суттю договір на переробку відповідає договору підряду. Відповідно до ст. 843 ЦКУ ціна роботи у договорі включає відшкодування витрат та плату за виконання робіт. Тобто, переробник може врахувати в ціні послуг на переробку також і вартість доставки та визначити її у договорі. Тоді доставка єскладовою послуг переробки, і витрати на доставку включаються до собівартості послуг з переробки.Підприємство може проводити доставку власним транспортом, при цьому підтвердженням витрат будеподорожній лист, а якщо доставка здійснюється транспортом перевізника – то буде ТТН та акт наданих послуг від перевізника.

Якщо договором не передбачено доставку готової продукції, то залежно від комерційної мети це можуть бути:

  • Окремі послуги з доставки, що передбачаютьдодаткову оплату від покупця, при цьому їх собівартість формується окремо. Оплата від покупця обліковується як дохід від реалізації послуг – Дт 361 Кт 703, собівартість послуг – Дт 23 Кт 205, 66, 65, потім Дт 903 Кт 23;
  • Витрати на збут виконавця послуг, при цьому доставка для покупця є безоплатною – таким чином виконавець мотивує покупця до подальшої співпраці. В цьому разі в обліку буде запис - Дт 93 Кт 203, 66, 65 тощо.

В першому випадку необхідно скласти ТТН та акт наданих послуг, в другому – подорожній листавтомобіля, який виконував доставку. Так підприємство підтвердить документально витрати та включить їх до складу витрат в загальному порядку. Зауважимо, що підприємство самостійно обирає спосіб відображення в обліку з урахуванням умов договору.

***

Додатково читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»