• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування при безоплатному наданні піску військовій частині

Підприємство, платник податку на прибуток і ПДВ, займається видобутком піску. До нього звернулася військова частина з проханням надати благодійну допомогу піском. Які особливості обліку та оподаткування при такій безоплатній передачі?

ПДВ

Відповідно до пп. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ, не є постачанням товарів та послуг операції з безоплатної (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передачі/надання товарів та послуг військовим частинам тощо для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, крім випадків, якщо такі операції з постачання товарів та послуг оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ.

Причому далі в цьому пункті ПКУ сказано, що для таких операцій норми пп. 198.5 ПКУ не застосовуються.

За нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту ЗСУ та інших установ, визначених Постановою КМУ від 02.03.2022 р. №178.

Тож оскільки пісок не використовується для заправки або забезпечення наземного транспорту, безоплатне надання піску військовій частині згідно з нормою пп. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ не є операцією постачання. Причому компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховуються.

Тобто, операція безоплатного надання піску військовій частині взагалі не відображається в податковому обліку ПДВ. ПН на таку операцію не складається.

Щоправда, для уникнення непорозумінь з податковою службою, у листі, яким військова частина просить надати пісок, доречно написати, що пісок потрібен: «…для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави...». Тобто потрібно повторити формулювання, яке містить пп. 32-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ.

 

Рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин

Пісок – це корисна копалина місцевого значення. При видобутку піску сплачується рентна плата за користування надрами для видобування корисних копалин. Причому ПКУ не встановлено якихось пільг із сплати рентної плати у разі безоплатного надання видобутої корисної копалини (піску) військовій частині.

 

Бухгалтерський облік

Вартість безоплатно наданого піску списується на субрахунок 949.

 

Податок на прибуток

Вартість безоплатно наданого піску зменшує фінрезультат до оподаткування (Дт 791 Кт 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Разом з тим податкова різниця за пп. 140.5.9 ПКУ не застосовується щодо товарів, які добровільно передані, серед іншого, військовим частинам: «…для потреб забезпечення оборони держави…».

Тож доречно в листі, яким військова частина прохала підприємство надати допомогу, згадувалося таке формулювання.

 

Щодо документів, якими оформляється передача допомоги

В даній ситуації, на наш погляд, достатньо мати лист від військової частини, в якому військова частина просить надати благодійну допомогу, та первинні документи про передачу піску – накладну, акт приймання-передачі тощо. Лист виконує функції договору, а накладна, акт свідчать про фактичну передачу піску.

Детально питання документування ми розглядали тут.

Але, наприклад, тут ДПС у Житомирській області називає додатковий документ – наказ керівника підприємства про погодження надати благодійну допомогу.

На наш погляд, наказ не є обов’язковим. Якщо підприємство отримало лист і надало допомогу, оформивши первинним документом (накладною, актом), це означає, що воно погодилося надати допомогу. Тому окремого наказу про погодження не потрібно.

В будь-якому разі, це рекомендація податкової служби, а не обов’язковий до виконання нормативний документ. Але для уникнення непорозумінь з податковими органами підприємство може перестрахуватися і скласти ще й наказ. За наведеним вище посиланням зазначено, про що слід писати в наказі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Облік та оподаткування при ліквідації ОЗ резидентом Дія. Сіті
    ТОВ є резидентом Дія. Сіті. Має на балансі об’єкт ОЗ (аудіокімната в орендованому офісі, віднесена до групи 3 ОЗ, як будинки і споруди, із строком 10 років), який планується ліквідувати (розібрати аудіокімнати) і оприбуткувати отримані матеріали. Як відображати в бухобліку? Як ця операція вплине на оподаткування?
    15.05.202410
  • Ремонт авто після ДТП власними силами: облік та оподаткування
    Службове авто потрапило в ДТП. Страхова компанія перерахувала відшкодування згідно з актом ДТП – 14000 грн. Підприємство придбало запчастини. Ремонт буде проведено власними силами. Як відобразити дану операцію в обліку та оподаткувати ПДВ?
    13.05.202417
  • Помилка в експрес-накладній: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство, платник податку на прибуток, ПДВ, купує товар через Нову пошту. Оплата доставки за рахунок підприємства. В експрес-накладній дані відправника не відповідають даним постачальника товару. Які податкові наслідки такої невідповідності?
    13.05.202416
  • Оподаткування та облік прощення працівнику неповернутої суми ПФД
    У 2023 р. Товариство надало працівнику підприємства ПФД у розмірі 100000 грн. строком на 1 рік. ПФД відобразили у Додатку 4ДФ з ознакою доходу «197». У 2024 р. працівник повернув половину ПФД. Строк дії договору до листопада 2024 р., але вже відомо, що працівник не зможе її повернути. Як відобразити цю операцію в додатку 4ДФ і хто повинен сплатити ПДФО та ВЗ?
    13.05.202425
  • Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі
    ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?
    10.05.202423