• Посилання скопійовано

Облік фінінвестиції за методом участі в капіталі

ФГ, платник ЄП групи IV, є засновником ТОВ, з часткою в СК - 100%. ТОВ за результатами 2018 року отримало прибуток, але дивіденди не нараховувалися і не виплачувалися. Як вести бухоблік такої фінінвестиції? Як такий облік вплине на оподаткування ЄП групи IV?

Бухгалтерський облік

В даній ситуації ТОВ є дочірнім підприємством для ФГ (материнського підприємства). Детальніше про дочірнє підприємство можна почитати тут.

А згідно з пп. 11 НП(С)БО 12 фінінвестиції в дочірні підприємства обліковують за методом участі в капіталі, крім випадків, наведених у пунктах 17 і 22 цього НП(С)БО.

В п. 22 цього НП(С)БО йде мова про спільну діяльність. Тож до розглядуваної нами ситуації цей пункт не має відношення.

А згідно з п. 17 НП(С)БО 12 фінінвестиції в дочірні підприємства обліковуються за справедливою вартістю чи собівартістю, якщо:

1) фінансові інвестиції придбані та утримуються виключно для продажу протягом дванадцяти місяців з дати придбання;

2) асоційоване або дочірнє підприємство ведуть діяльність в умовах, які обмежують його здатність передавати кошти інвестору протягом періоду, що перевищує дванадцять місяців.

Тобто, ФГ не обліковуватиме свій внесок до ТОВ за методом участі в капіталі, якщо, наприклад:

  • воно стало засновником ТОВ з метою продажу частки протягом 12 місяців з дати внеску до СК ТОВ, або, приміром, ТОВ знаходиться в країні агресорі і тому не може передавати кошти ФГ протягом 12 місяців тощо.

Тож якщо в даній ситуації немає таких обмежень, то фінінвестицію слід обліковувати за методом участі в капіталі.

Особливості бухгалтерського обліку за таким методом ми розглядали, приміром, тут, тут. Регламентовано такий облік пп. 12 НП(С)БО 12, приклад наведено в додатку 2 до цього НП(С)БО.

Якщо ФГ володіє 100% СК ТОВ, то на суму отриманого ТОВ прибутку за звітний рік ФГ має відобразити збільшення фінінвестиції. Наприклад, якщо ТОВ отримало 50 000 грн прибутку, в обліку ФГ це відображається проведенням:

  • Дт 141 Кт 721 – 50 000 грн.

Таким чином, можна сказати, що ФГ включає до складу свого доходу прибуток, отриманий ТОВ.

 

Як отриманий прибуток вплине на оподаткування ФГ- платника ЄП?

Отже, ФГ зробило проведення:

  • Дт 141 Кт 721 – 50 000 грн.

Надалі сума отриманого доходу збільшує фінрезультат до оподаткування:

  • Дт 721 Кт 792 – 50 000 грн.

Таким чином, на таку операцію загальний фінрезультат до оподаткування збільшується.

На об’єкт оподаткування ЄП групи 4 така операція не впливає. Але вона вплине на розрахунок частки сільгосптовароваробництва.

Дивимося форму Розрахунку частки сільгосптоваровиробництва, яка затверджена Наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 р. № 772.

В рядку 2 «Загальна сума доходу сільськогосподарського товаровиробника» в графі «Джерела інформації» читаємо:

«кредитові обороти за субрахунками:

  • 791 «Результат операційної діяльності»;
  • 792 «Результат фінансових операцій»;
  • 793 «Результат іншої діяльності».

Тобто, отримані внаслідок збільшення вартості фінінвестиції доходи збільшують загальну суму доходу сільгсоптоваровиробника, яка зазначається в рядку 2. Причому на таку суму скоригований дохід не зменшується, тому що в підрядках рядка 3, де наведені суми доходу, на які зменшується скоригований дохід, немає доходу, отриманого внаслідок збільшення вартості фінінвестиції.

З наведеного випливає, що отримання такого доходу буде впливати на зменшення частки сільгосптоваровиробництва, яка розраховується в рядку 5 Розрахунку.

А якщо така частка буде меншою за 75% (див. пп. 4 п. 291.4 ПКУ), то наступного року ФГ вже не зможе перебувати на ЄП групи 4.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»