• Посилання скопійовано

Приймаюча сторона – неприбуткова організація: особливості оподаткування

Які особливості обліку у неприбуткової організації, що вирішила провести круглий стіл для вирішення питання в оподаткуванні? Проживання, квитки, харчування - це додаткове благо? Як організувати бухгалтерський і податковий облік у приймаючої сторони, неприбуткової організації?

Запитння: Неприбуткова організація прийняла рішення про проведення круглого столу для вирішення питання з оподаткуванні. Для цього на круглий стіл запрошуються делегати центральних органів виконавчої влади для продуктивної роботи. Проїзд, проживання, харчування, оренда транспорту та інші витрати фінансується за рахунок внесків на виконання статутної діяльності неприбуткової організації. Які особливості обліку цього заходу у приймаючої сторони? Проживання, квитки, харчування – це додаткове благо, тобто застосовуємо натуральний коефіцієнт і оплачуємо ПДФО? Як організувати бухгалтерський і податковий облік у приймаючої сторони, неприбуткової організації?

Відповідь:

Податок на прибуток

Підставою для виключення неприбуткової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій є встановлення контролюючим органом факту використання доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені пп. 133.4.2 ПКУ.

Нагадаємо, що згідно з пп. 133.4.2 ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами. Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

До змін, внесених Законом №1667 (набрав чинності 20.11.2016 р.), підставою для виключення з Реєстру було встановлення контролюючим органом факту використання доходів (прибутків) для цілей інших, ніж передбачені установчими документами.

Таке роз'яснення надавали фахівці ДФСУ у листі від 08.12.2016 р. №39344/7/99-99-15-02-01-17.

Тож наразі, неприбуткова організація не має втратити свій статус для цілей податку на прибуток, якщо витрачає дохід (прибутки):

  • як для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами;
  • так і для утримання такої неприбуткової організації (радимо необхідність та доцільність витрат на утримання прописувати у внутрішніх розпорядчих документах).

А ось у протилежному випадку така неприбуткова організація зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. Така організація підлягає виключенню контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Згідно з пп. 133.4.3 ПКУ у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених цим пунктом, така неприбуткова організація зобов'язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. Податкове зобов'язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

За період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов'язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.

Таким чином, вважаємо, якщо неприбуткова організація документально обґрунтує, що понесені витрати на організацію круглого столу із делегатами міністерств – це витрати, які є необхідними для утримання такої неприбуткової організації, то неприбуткова організація не має втрачати статус неплатника податку на прибуток.

Із документів радимо скласти наказ керівника про проведення круглого столу з метою підбиття підсумків роботи у минулому році та обговорення щодо пошуку шляхів покращення роботи у звітному році, особливостей її оподаткування тощо. Тобто має прослідковуватися, що такий захід є необхідним для утримання неприбуткової організації у звітному році. Також радимо у ньому зазначити про перепризначення внесків членів неприбуткової організації, адже згідно з умовами питання такі внески сплачувалися виключно для виконання статутної діяльності неприбуткової організації.

Також неприбутковій організації слід оформити інші документи (запрошення представників (делегацій) та їх відповіді; кошторис витрат; звітів про проведений захід; актів виконаних робіт; інших належним чином оформлених первинних документів, зокрема витрати на транспортне забезпечення,  інше).

 

ПДФО, ВС

Податківці під час перевірки можуть опратися на лист від 07.12.2016 р. №26504/6/99-99-13-02-03-15 та доводити, що якщо підприємство своїм коштом оплачує послуги з організації поїздок фізичних осіб, які не пов'язані з виконанням ними обов'язків трудового найму, або за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з цими особами, то вартість наданих послуг включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких осіб як додаткове благо та оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

Водночас оподаткування доходів фізичних осіб, у тому числі одержаних у вигляді додаткового блага, виходячи з положень ПКУ, розглядається лише у разі їх одержання безпосередньо конкретним платником податку (підкатегорія 103.02 ресурсу «ЗІР»*).

Тобто, якщо понесені витрати на організацію круглого столу будуть персоніфіковані, то такі витрати неприбуткової організації для фізосіб-делегантів будуть вважатися їх додатковим благом (наприклад, вартість проїзду, проживання, якщо по документам видно ПІП особи, що користувалася таким послугами). Якщо витрати не персоніфіковані, то відповідно немає кому нараховувати дохід, а отже немає й додаткового блага (наприклад, харчування, оренду транспорту, інше).

Із персоніфікованого доходу слід утримувати ПДФО у розмірі 18% із застосування натуркоефіцієнту (адже дохід надається у негрошовій формі – у вигляді вже оплачених рахунків) та ВС у розмірі 1,5%. Крім цього зауважимо, що такі податки має сплачувати саме фізособа, а не юрособа згідно з пп. 168.1.1 ПКУ.

 

Нагадаємо!

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок (від редакції: тобто за рахунок доходу фіізособи-платника податку), використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ.

 

Якщо податковий агент приймає рішення щодо проведення нарахування та сплати ПДФО з нарахованого (виплаченого) доходу за рахунок власних коштів, то сума коштів у розмірі не утриманого податку є доходом у вигляді додаткового блага та оподатковується ПДФО на загальних підставах (листи ДФС від 28.12.2016 р. № 28351/6/99-99-13-02-03-15, лист від 03.11.2016 р. №23653/6/99-99-13-02-03-15). Про це ми писали тут й тут.

 

ПДВ

Якщо неприбуткова організація є платником ПДВ, то вона матиме право на ПК з ПДВ із придбаних послуг (проїзд, проживання, харчування, оренда транспорту, інші). Що ж стосується нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, то вважаємо, що якщо неприбуткова організація забезпечить наявність документів, що підтверджують, що понесені витрати є витратами для здійснення госпдіяльності (з метою утримання неприбуткової організації), то нараховувати такі ПЗ з ПДВ не потрібно.

 

Бухоблік

Що стосується обліку понесених витрат на організацію й проведення круглого столу, то такі витрати радимо відображати на рахунках 92 (949) у період їх визнання згідно з П(С)БО 16 «Витрати». Згідно з абз. 2 п. 7 вищевказаного П(С)БО витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Що ж стосується відображення нарахування доходу у вигляді додаткового блага та утримання податків, то про це ми детально роз’яснили тут.


* Запитання: "Чи включається вартість святкового вечора (банкету, корпоративу), який проводиться працедавцем для своїх працівників, до складу загального місячного оподатковуваного доходу цих працівників?, Чи може розглядатися як об’єкт оподаткування ПДФО вода, кава, чай, придбані за кошти роботодавця, що призначені для споживання в офісі будь-яким працівником та відвідувачем офісу?"

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Заповнення декларації про майновий стан, якщо фізособа додатково подає два Звіти про КІК
    Фізособа разом з декларацією про майновий стан і доходи подає два Звіти про КІК – за 2022 і 2023 роки. Як у цьому разі складати додатки КІК і заповнювати декларацію?
    29.04.202430
  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202461
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202453
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202448