• Посилання скопійовано

Витрати за основні засоби не відображаються в обліку підприємця

Підприємець-загальносистемник займається випічкою та продажем хлібобулочних виробів та реалізацією імпортованої сільгосптехніки. Чи має він право влючити до податкових витрат витрати, пов’язані з ремонтом обладнання, ремонтом авто, що розвозять хліб тощо?

ЗапитанняПідприємець (на загальній системі оподаткування) займається випічкою і продажем хлібобулочних виробів, реалізацією імпортованої сільгосптехніки техніки. Чи має він право на включення до податкових витрат витрати, що пов’язані з ремонтом обладнання для випічки хлібобулочних виробів, ремонтом автомобілів, що розвозять хліб покупцям, ремонтом легковових автомобілів, що задіяні в діяльності, зносом таких основних засобів?

Відповідь:

На жаль, ні. І ось чому. 

Податківці неодноразово надавали роз’яснення з цього приводу. Наприклад, у листі від 06.01.2015 р. №167/6/99-99-17-02-15, ДФСУ зазначала таке. 

Незалежно від того, який статус у подальшому фізична особа обере для себе, у тому числі у разі прийняття рішення про здійснення будь-якої діяльності (підприємницької або незалежної професійної), суб’єктом права власності виступає саме фізична особа, а не підприємець.

Не передбачено і законодавчих підстав вважати майно, що знаходиться у приватній власності фізичної особи, основними фондами суб’єкта господарювання, якщо такий громадянин зареєструється підприємцем. Використання власного майна для здійснення, зокрема, підприємницької діяльності є одним із напрямів розпорядження майном фізичної особи. А поняття "фізична особа" та "фізична особа - підприємець" у законодавчому розумінні мають різний податковий статус.

Дія Закону №996 не поширюється на таку категорію суб’єктів господарювання, як фізичні особи - підприємці, відповідно, законодавством не передбачено ведення балансового обліку придбаного, спорудженого (збудованого) нерухомого або рухомого майна з метою документального підтвердження результатів господарської діяльності.

З огляду на те, що фізичні особи - підприємці не ведуть бухгалтерський облік та не можуть обліковувати основні засоби на балансі, визначати їх первісну та залишкову вартості, а також частку їх використання саме у господарській діяльності, такі платники не можуть включати до складу витрат суми, сплачені у зв’язку з придбанням (спорудженням) та утриманням основних засобів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»