• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів залежно від статусу засновника і системи оподаткування підприємства

Засновник підприємства - платника податку на прибуток є юрособа. Як оподатковувати нараховані дивіденди? Коли підприємству доведеться сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів? Як оподатковуватимуться дивіденди, якщо підприємство, яке виплачує їх засновникам, є "єдинником"?

1 варіант. Засновник - фізична особа (резидент України) підприємства "К", яке є платником єдиного податку

У такому випадку сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток дійсно не потрібно, оскільки засновник є фізособою. Таке звільнення від сплати авансового внеску містить пп. 57.1-1.3 ПКУ. Але при нарахуванні дивідендів у підприємства виникає обов’язок, як у податкового агента, утримувати із суми дивідендів ПДФО (п. 170.5.1 ПКУ) й відповідно військовий збір (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Дивіденди будуть оподатковуватися ПДФО  за ставкою 18% відповідно до пп. 167.5.1 ПКУ та військовим збором за ставкою 1,5%. Детальніше про відображення в обліку нарахування та виплати дивідендів у такому разі розглянуто у консультації: Оподаткування дивідендів, які виплачуються засновнику-фізособі від юрособи-єдинника

2 варіант. Засновник - фізична особа (резидент України) підприємства «К», яке є платником податку на прибуток

У такому випадку сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток також не потрібно, оскільки засновник є фізособою. Також при нарахуванні дивідендів у підприємства виникає обов’язок, як у податкового агента, утримувати із суми дивідендів ПДФО (п. 170.5.1 ПКУ) й відповідно військовий збір (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Оскільки підприємство є платником податку на прибуток, то дивіденди будуть оподатковуватися ПДФО за ставкою 5% відповідно до пп. 167.5.2 ПКУ та військовим збором за ставкою 1,5%.

3 варіант. Засновник - юридична особа (резидент України) підприємства "К", яке є платником податку на прибуток

Оскільки засновник є юрособою, то підприємство при прийнятті рішення про виплату дивідендів такому засновнику нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Але, зверніть увагу! Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об'єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов'язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов'язання авансовий внесок розраховується з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. 

Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою пунктом 136.1 ПКУ (у 2016 році - 18%).

Зауважимо, що сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.

Але сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику податків або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов'язань з інших податків і зборів (обов'язкових платежів).

Також механізм сплати авансового внеску з податку на прибуток розглянуто у консультаціях:

Механізм сплати авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів

- Засновником юрособи є також юрособа: тонкощі обліку дивідендів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»