• Посилання скопійовано

Розрахунок податку на прибуток за неповний період при переході на ЄП

Компанія була платником податку на прибуток з 01.10.2022 по 29.12.2022 рр. А з 30.12.2022 р. стала платником ЄП (2%). Як визначати фінансові показники для складання декларація з податку на прибуток (фінрезультат до оподаткування, амортизацію, курсові різниці тощо)? Як складати фінзвітність до декларації за неповний 2022 рік?

При переході на ЄП (2%)

Відповідно до пп. 9.11 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, платники податку на прибуток підприємств (у тому числі платники податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період, не перевищує 40 мільйонів гривень), які прийняли рішення про перехід на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом, або відмовилися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, подають податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток підприємств.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (102.11): «За який звітний період необхідно подати податкову декларацію з податку на прибуток підприємств у разі переходу на ЄП 2 відс. доходу з травня місяця?».

ДПс відповідає, що якщо платник податку на прибуток переходить на сплату єдиного податку з травня місяця, він зобов’язаний подати декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період півріччя. У цій декларації будуть враховані наростаючим підсумком результати діяльності починаючи з 01 січня звітного року по дату переходу на єдиний податок у травні та подати у складі такої декларації фінансову звітність складену за результатами діяльності за цей період.

У зв’язку із скасуванням із 01.08.2023 р. спрощеного режиму оподаткування із ставкою 2% ця консультація з цієї самої дати переведена до нечинних. Але в період існування такого спрощеного режиму консультація була чинною.

Тож з наведеного випливає, що всі показники для розрахунку податку на прибуток слід визначати за період з 01.10.22 по 29.12.22 рр.

І складати за таким періодом окрему фінзвітність, яку подавати додатком до декларації з прибутку. Хоча така фінансова звітність до органів статистики не подається, статистикам потрібна звітність за повний звітний період, до 31.12.22 р. включно. Така звужена фінзввітність подається тільки до податкової служби, тому формується за форматами з першою літерою «J» (детальніше тут).

Конкретний ідентифікатор форми фінзвітності можна глянути на сайті податкової тут.

Яким чином робити розподіл фінансових показників для того, щоб скласти фінзвітність за неповний звітний період, ніде в нормативних документах з бухгалтерського обліку не написано.

Для вирішення цього питання можна звернутися до Мінфіну, який є в Україні державним органом, що регулює питання методології бухгалтерського обліку (див. ч. 2 ст. 6 Закону про бухоблік). Як направити звернення, можна прочитати на сайті Мінфіну тут.

На наш погляд, доходи і витрати, які належать до певного періоду, наприклад, амортизація, доходи від відсотків за період тощо, мають розподілятися між періодами до 29.12.2022 р. і після, пропорційно кількості днів у періоді. А доходи, які належать до конкретної дати, мають відображатися саме цією датою. Тож, наприклад, якщо дохід від продажу товару відображено 30.12.2022 р., він належить до періоду, коли підприємство вже було на ЄП. Тому такий дохід не відноситься до періоду, за який слід обчислювати податок на прибуток.

Використовуючи цей підхід, варто розподілити всі фінансові показники між двома періодами.

Але ще раз повторимо. Процедури розподілу не встановлені чинними нормативними документами з бухгалтерського обліку. Тому доречно з цим питанням звернутися до Мінфіну.

 

При поверненні на загальну систему оподаткування

Підприємство з 01.03.2023 р. повертається на загальну систему оподаткування. Як у цьому разі обчислювати податок на прибуток?

Обчислюється так само, як ми навели вище. Тобто, результати перших двох місяців 2023 року не враховуються. Таким чином, якщо підприємство подає декларацію за квартал, така декларація складається тільки за наслідками показників березня місяця. Фінзвітність також складається за наслідками тільки березня місяця.

Про те, як розраховувати податкову амортизацію, можна почитати тут.

Варто врахувати також норми пп. 9.12 підр. 8 розд. ХХ ПКУ:

  • Надміру сплачена сума грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що існує на дату переходу на сплату ЄП (2%), може бути зарахована у погашення грошових зобов’язань з цього податку, що виникатимуть після відновлення сплати податку на прибуток підприємств;
  • Авансові внески з податку на прибуток підприємств при виплаті дивідендів, що залишилися неврахованими у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з цього податку на дату переходу на сплату ЄП (2%), можуть бути враховані у зменшення такої суми після відновлення сплати податку на прибуток підприємств;
  • Від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, що існувало на дату переходу на сплату ЄП (2%), може бути зараховане у зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, що виникатиме після відновлення сплати цього податку, у порядку, визначеному пп. 140.4 ПКУ;
  • Проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного пп. 140.2 ПКУ, які збільшили фінансовий результат до оподаткування, що залишилися не врахованими у зменшення фінансового результату до оподаткування на дату переходу на сплату ЄП (2%), зменшують фінансовий результат до оподаткування з урахуванням обмежень, встановлених пп. 140.2 ПКУ, після відновлення сплати податку на прибуток підприємств.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202454
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202451
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202448
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485