• Посилання скопійовано

Як плати податок на прибуток - з першої чи другої КІК?

Підприємство є контролюючою особою двох КІК, з яких перша володіє 100% другої. Друга розподілила прибуток за 2022 рік і нарахувала дивіденди на користь першої. Перша (активна компанія, прибуток якої за ПКУ не оподатковується) також нарахувала дивіденди на користь підприємства. Підприємство повинно платити податок на прибуток з першої чи другої КІК?

Скоригований прибуток КІК

Відповідно до пп. 39-2.2.2 ПКУ об’єктом оподаткування для ПДФО (податку на прибуток підприємств) контролюючої особи є частина скоригованого прибутку КІК, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична (юридична) особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, що обчислюється відповідно до правил, визначених цією статтею. Зазначена частина прибутку КІК:

  • включається до складу загального річного оподатковуваного доходу контролюючої особи в порядку, визначеному пп. 170.13 ПКУ, або
  • за результатами звітного податкового року збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи в порядку, визначеному розділом III цього Кодексу.

Відповідно до пп. 39-2.3.1 ПКУ для цілей цієї статті скоригованим прибутком КІК визнається прибуток КІК до оподаткування відповідно до даних її неконсолідованої фінансової звітності, складеної за звітний календарний рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року - за періоди, що закінчуються у відповідному календарному році) відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, що застосовуються КІК, та строків для підготовки такої звітності у відповідній іноземній юрисдикції.

З наведеного випливає, що підприємство збільшує власний об’єкт оподаткування податком на прибуток на прибуток до оподаткування за даними фінзвітності обох КІК.

 

Коригування прибутку КІК

Але далі в ПКУ йде мова про коригування прибутку КІК - при розрахунку скоригованого прибутку слід брати до уваги особливості, наведені в пп. 39-2.3.2 ПКУ.

Наприклад, відповідно до пп. 39-2.3.2.5 ПКУ у разі, якщо КІК володіє часткою в іншій іноземній юридичній особі, яка визнається КІК для тієї самої контролюючої особи, скоригований прибуток першої КІК зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі в іншій КІК та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що виплачуються або підлягають виплаті на користь першої компанії від другої компанії, часткою у якій вона володіє.

Для цілей цієї статті термін «дивіденди» використовується у значенні, визначеному стандартами фінансової звітності, які застосовуються при складанні фінансової звітності КІК, прибуток якої підлягає зменшенню за правилами цього підпункту.

Тобто, скоригований прибуток першої КІК зменшується на суму дивідендів, нарахованих другою КІК.

В пп. 39-2.3.2 ПКУ наведені й інші види операцій, доходу, за наявності яких потрібно робити коригування скоригованого прибутку. Рекомендуємо ознайомитися з цією нормою, щоб врахувати всі операції, які мали місце в кожній конкретній ситуації.

 

Звільнення від оподаткування прибутку КІК

В пп. 39-2.4 ПКУ наведені звільнення від оподаткування прибутку КІК.

Наприклад, в пп. 39-2.4.1 ПКУ наведено умови, за яких скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) КІК є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

  • КІК фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою (ефективна ставка податку на прибуток підприємств розраховується шляхом ділення суми витрат зі сплати податку на прибуток підприємств на суму прибутку до оподаткування за даними фінансової звітності за відповідний календарний рік та множення на 100 відсотків), що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену пп. 136.1 ПКУ (тобто, не менше 18%), або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів (тобто, є не меншою за 13%), або
  • частка пасивних доходів КІК становить не більше 50% загальної суми доходів КІК із всіх джерел.

У запитанні зазначено, що перша КІК є такою, прибуток якої за ПКУ не оподатковується. Можливо, що перша КІК відповідає умовам, наведеним в пп. 39-2.4.1 ПКУ.

Якщо це дійсно так, то скоригований прибуток першої КІК не включається до складу об’єкта оподаткування підприємства. Причому вище ми зазначили, що такий прибуток зменшується на дивіденді, нараховані другою КІК. Але якщо він взагалі не включається до об’єкта оподаткування, то і немає сенсу зменшувати його на суму дивідендів.

Далі в пп. 39-2.4 ПКУ наводяться інші умови, при виконанні яких скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи. 

Слід їх всі проглянути, можливо, виконуватимуться умови для другої КІК.

 

Висновок

У запитанні наведено надто мало нюансів, щоб можна було повністю оцінити всі особливості, пов’язані з оподаткуванням КІК.  Якщо виконуються умови пп. 39-2.4.1 ПКУ, то оподатковуваний прибуток підприємства потрібно збільшувати тільки на скоригований прибуток другої КІК.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Заповнення декларації про майновий стан, якщо фізособа додатково подає два Звіти про КІК
    Фізособа разом з декларацією про майновий стан і доходи подає два Звіти про КІК – за 2022 і 2023 роки. Як у цьому разі складати додатки КІК і заповнювати декларацію?
    29.04.202427
  • Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?
    Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?
    22.04.202461
  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202453
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202439
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202448