• Посилання скопійовано

Чи можна видати дивіденди новому засновнику ПП?

Змінився засновник приватного підприємства (ПП). В поточному році внаслідок агресії РФ підприємство не вело діяльності. Але є прибуток минулих років на банківському рахунку, частину яких засновник планує отримати як дивіденди. Чи правомірно це і як оформити?

Додаткова умова: 

Згідно з статуту ПП, засновник має право отримувати дивіденди у вигляді залишкової суми прибутку, після обов’язкових відрахувань до бюджету та у фонди ПП.

Документом, що підтверджує прийняття рішення по тому чи іншому питанню, є рішення засновника в письмовій формі. Рішення підписується засновником.

 

Чи можна виплатити дивіденди?

Наприклад, у ТОВ виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку товариства особам, які були учасниками товариства на день прийняття рішення про виплату дивідендів, пропорційно до розміру їхніх часток (див. ч. 1 ст. 26 Закону про ТОВ).

Тому новий учасник ТОВ має право отримати дивіденди, навіть за рахунок прибутку минулих років, якщо він є учасником на дату прийняття рішення про виплату дивідендів.

На відміну від ТОВ, виплата дивідендів у ПП чинним законодавством не регламентована, тому вона визначається виключно статутом ПП.

В даній ситуації за статутом засновник має право отримувати дивіденди у вигляді залишкової суми прибутку, після обов’язкових відрахувань до бюджету та у фонди ПП.

З цього можемо виснувати, що якщо на момент прийняття рішення згідно балансу підприємства є відповідна залишкова сума прибутку і зроблені всі необхідні відрахування до бюджету (тобто, немає заборгованості перед бюджетом), а також здійснено відрахування до фондів підприємства, в передбаченому статутом порядку, то підприємство може виплатити дивіденди новому засновнику. 

Тобто до розрахунку потрібно брати не прибуток минулих років, а залишкову суму прибутку станом на дату прийняття рішення про виплату дивідендів.

 

Як оформити рішення про виплату?

За умовами питання, в статуті ПП зазначено, що документом, що підтверджує прийняття рішення по тому чи іншому питанню, є рішення засновника в письмовій формі.Рішення підписується засновником.

Таким чином, рішення про виплату дивідендів слід оформити складеним у письмовій формі Рішенням засновника, яке він підписує.

Таке рішення буде підставою для нарахування і виплати дивідендів.

Але щоб прийняти рішення, у засновника має бути інформація про наявність залишкової суми прибутку. Така сума визначається на підставі балансу, складеного на дату прийняття рішення. 

Наприклад, якщо рішення приймається 09.12.2022 р., то і баланс слід скласти саме на цю дату. В балансі має бути зафіксована і залишкова сума прибутку, а також відсутність бюджетної заборгованості. 

Якщо статутом встановлено створення фондів у ПП, за рахунок прибутку, потрібно зменшити залишкову суму прибутку на суму створених фондів. Тобто, потрібно створити фонди. Розрахунок створення таких фондів може оформлятися бухгалтерською довідкою на ім’я засновника. 

Тож отримавши від бухгалтера підприємства баланс та додаткові бухгалтерські довідки з розрахунками, засновник приймає і оформляє в письмовій формі власне Рішення.

Таке Рішення з прикладеними до нього Балансом та іншими документами передається керівнику підприємства, який може на його підставі видати наказ про виплату дивідендів, яким дає вказівку бухгалтеру нарахувати дивіденди в такій-то сумі, згідно Рішення засновника. 

Хоча такий наказ і не обов’язковий. Рішення буде достатньо.

Про особливості оподаткування дивідендів ми писали, приміром, туттуттуттут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433