• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів платником ЄП (2%)

ТОВ на ЄП (2%) у 2022 р. нараховує дивіденди за 2021 рік, коли перебувало на загальній системі оподаткування. Дивіденди на користь юрособи на ЄП (2%) та фізосіб. Які особливості оподаткування, якщо виплата здійснювалась під час перебування на ЄП (2%) і після повернення на загальну систему?

Оподаткування дивідендів на користь фізосіб

Особливості оподаткування наведені в пп. 170.5 ПКУ:

  • податковим агентом платника податку під час нарахування за загальним правилом є емітент корпоративних прав;
  • будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом під час нарахування дивідендів;
  • доходи від нарахованих дивідендів остаточно оподатковуються під час їх нарахування за ставкою, визначеною пп. 167.5.1, 167.5.2, 167.5.4 ПКУ.

Якщо дивіденди нараховані суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (а це платники ЄП, в тому числі ті, які застосовують ставку 2%), вони застосовують ставку оподаткування у половинному розмірі від ставки пп. 167.5.1 ПКУ (див. пп. 167.5.4 ПКУ). Тобто, ставка ПДФО складає 9%.

Щодо ВЗ, то дивіденди, нараховані на користь фізосіб – резидентів (нерезидентів), включаються до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку. Тому такий дохід підлягає оподаткуванню ВЗ за ставкою 1,5%.

Таким чином, якщо, приміром, засновники ТОВ прийняли рішення про виплату дивідендів за 2021 рік у червні 2022 року, в період перебування ТОВ на ЄП (2%), то такі дивіденди нараховуються в червні 2022 року і вони остаточно оподатковуються ПДФО за ставкою 9% і ВЗ 1,5%. Навіть якщо виплата цих дивідендів буде в період, коли ТОВ повернеться на загальну систему, ПДФО не перераховується за іншою ставкою ПДФО. Фізособи, які отримають ці дивіденди, також не повинні утримувати ПДФО і ВЗ, адже за них це вже зробив податковий агент (ТОВ).

На руки фізособам виплачуються дивіденди за мінусом утриманих податків.

В додатку 4ДФ до об’єднаної звітності дивіденди відображаються з ознакою доходу «109».

Якщо дивіденди нараховані, але не виплачені, то ПДФО і ВЗ підлягає перерахуванню до бюджету у строк, встановлений для місячного податкового періоду (див. пп. 168.1.5 ПКУ), тобто, протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем місяця, у якому нарахований, але не виплачений дивідендний дохід. Наприклад, якщо дивіденди нараховані у червні 2022 року і не виплачені до кінця липня 2022 року, ПДФО і ВЗ слід перерахувати до бюджету до 30 липня 2022 року, але оскільки це вихідний день, то слід сплатити наступного операційного (банківського) дня (див. пп. 51.1 ПКУ), тобто, до 01.08.2022 р.

Про особливості відображення дивідендів в додатку 4ДФ у разі, якщо вони виплачуються частинами, ми писали тут.

 

Оподаткування дивідендів на користь юросіб

ТОВ, яке виплачує дивіденди на користь юрособи, не оподатковує таку виплату. Може виникати необхідність сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток, про що сказано нижче.

А от щодо юрособи, яка отримує дивіденди, ситуація така.

Згідно із пп. 10 пп. 292.1 ПКУ до складу доходу платника ЄП не включаються дивіденди, отримані платником єдиного податку - юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному цим Кодексом.

Якщо буквально читати цю норму, то не включаються до оподатковуваного доходу тільки ті дивіденди, які були оподатковані. На погляд податкової, це стосується дивідендів, щодо яких справляється авансовий внесок, про який ми скажемо нижче. А утримати такий внесок можуть тільки платники податку на прибуток. Таким чином, якщо юрособа платник ЄП (в т.ч. 2%) отримав дивіденди від іншого платника ЄП, такі дивіденди слід включити до доходу, який оподатковується ЄП (наприклад, консультація податкової щодо цього питання тут, те саме в ІПК ГУ ДПС у м. Києві від 29.01.2021 р. № 325/ІПК/26-15-04-08-18).

 

Чи потрібно ТОВ сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів?

При виплаті дивідендів на користь фізосіб авансовий внесок не справляється (див. пп. 57.1-1.3 ПКУ).

Не сплачується авансовий внесок, якщо дивіденди виплачуються платником ЄП (див. пп. 57.1-1.2 ПКУ).

Але потрібно буде сплачувати авансовий внесок, якщо виплата дивідендів буде на користь учасника юрособи, під час повернення ТОВ на загальну систему оподаткування. Щоправда, якщо дивіденди виплачують на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб, авансовий внесок не справляють (див. пп. 57.1-1.3 ПКУ).

Як бачимо, сплата авансового внеску прив’язана не до дати нарахування дивідендів, а до дати виплати дивідендів, а також до податкового статусу ТОВ, яке виплачує дивіденди. Якщо на дату виплати дивідендів ТОВ перебуває на ЄП (в т.ч. 2%), авансовий внесок в будь-якому разі не справляється.

Про авансовий внесок при виплаті дивідендів можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433