• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів за півріччя мікропідприємством: облік та оформлення

Мікропідприємство складає і подає фінзвітність та декларацію з податку на прибуток раз на рік. Як визначити розмір дивідендів за півріччя поточного року? Як документально оформити та відобразити у бухобліку таку операцію?

Дивіденди – це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства (п. 4 П(С)БО 15).

Згідно з п. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди. Тобто у власній обліковій політиці може передбачатися складання фінзвітності, наприклад, поквартально, в тому числі за 9 місяців.

Таким чином, незалежно від розміру і статусу підприємства, воно може складати фінансову звітність за будь-який період, зокрема, щоквартально. При цьому, це не впливає на період її подання до податкового органу (тобто до податкової підприємство подає лише річну фінансову звітність разом з річною декларацією з податку на прибуток).

З точку зору оподаткування до дивідендів відноситься платіж, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (див. пп. 14.1.49 ПКУ). Крім того, ст. 26 Закону про ТОВ передбачено, що:

  • виплата дивідендів здійснюється за рахунок чистого прибутку;
  • дивіденди можуть виплачуватися за будь-який період, що є кратним кварталу, якщо інше не передбачено статутом.

Оскільки дивіденди – це частина чистого прибутку певного звітного періоду за даними бухобліку, то їх можна нараховувати в сумі, що не перевищує показник чистого прибутку за відповідний період - тобто рядок 2350 форми №2 (або №2-м чи №2-мс) за період, за який нараховуються дивіденди.

Отже, якщо підприємство бажає виплатити дивіденди за результатами півріччя поточного року, воно складає фінансову звітність за відповідний період, в якій розраховує суму чистого прибутку за півріччя. Ця сума і може підлягати розподілу між засновниками підприємства у вигляді дивідендів.

 

Як оформити рішення про виплату дивідендів?

Рішення про розподіл чистого прибутку та виплату дивідендів приймається на загальних зборах учасників ТОВ. Відповідно таке рішення оформлюється протоколом. У ст. 60 Закону про господарські товариства зазначено, що голова зборів учасників ТОВ організовує ведення протоколу.

Далі директор (або дирекція чи інший виконавчий орган товариства) видає наказ про виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів учасників. Однак такий наказ не обов’язковий. Адже прийнятого учасниками ТОВ рішення достатньо для виникнення обов’язку зі сплати дивідендів таким ТОВ. А керівник підприємства підписує первинний документ, яким оформлюється їх виплата (наприклад, платіжне доручення про перерахування коштів на поточний рахунок учасника в банку, або видатковий касовий ордер).

 

Авансовий внесок з податку на прибуток

Відповідно до пп. 57.1-1.2 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене.

В даному випадку приймається рішення про виплату дивідендів за період поточного року (за який підприємство ще не відзвітувало і не сплатило). Тому, якщо такі дивіденди виплачуються юридичним особам засновникам, то авансовий внесок доведеться сплатити з всієї суми дивідендів.

Зверніть увагу, що при виплаті дивідендів фізособам авансовий внесок при їх виплаті не сплачується (пп. 57.1-1.3 ПКУ).

 

Бухгалтерський облік нарахування та виплати дивідендів

Бухгалтерський облік нарахування і виплати дивідендів засновникам фізособам виглядає так:

  • Дт 441 Кт 443 – сума чистого доходу, що призначається до розподілу для виплати дивідендів;
  • Дт 443 Кт 671 – нараховано дивіденди засновникам;
  • Дт 671 Кт 641, 642 – утримання ПДФО (5%) та ВЗ (1,5%) з суми нарахованих дивідендів;
  • Дт 671 Кт 301, 311 – виплачено дивіденди;
  • Дт 641, 642 Кт 311 – сплачено ПДФО та військовий збір.

У разі виплати дивідендів засновникам юрособам бухгалтерський облік буде виглядати так:

  • Дт 441 Кт 443 – сума чистого доходу, що призначається до розподілу для виплати дивідендів;
  • Дт 443 Кт 671 – нараховано дивіденди засновникам;
  • Дт 641 Кт 311 – сплачено авансовий внесок з податку на прибуток;
  • Дт 671 Кт 311 – виплачено дивіденди юрособам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»