• Посилання скопійовано

Як заповнити додаток АВ при виплаті дивідендів інститутом спільного інвестування?

ІСІ виплачує дивіденди засновнику фізособі. Нараховано дивіденди в грудні 2019 р. (податки сплачено), але виплачено частково у І та ІІ кварталі 2020 року. У якому рядку Додатку АВ зазначати виплачені дивіденди (1.1 чи 1.2)? Сума виплачених дивідендів зазначається з урахуванням податків?

Згідно з пп. 57.1-1.6 ПКУ, інститути спільного інвестування звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.

Інститути спільного інвестування (ІСІ) - інвестиційні фонди та взаємні фонди інвестиційних компаній, корпоративні інвестиційні фонди та пайові інвестиційні фонди, створені відповідно до законодавства (пп. 14.1.86 ПКУ).

Тобто для суб’єкта господарювання, що підпадає під визначення інституту спільного інвестування, передбачено окремий порядок сплати авансового внеску з податку на прибуток (точніше звільнення від його сплати).

Відповідно до цього, у додатку АВ до Декларації з податку на прибуток передбачено спеціальний рядок 1.2 «сума дивідендів, виплачена інститутом спільного інвестування».

Таким чином вважаємо, що незалежно від того, що виплата дивідендів здійснюється фізособі, в даному випадку діє спеціальне звільнення від сплати авансового внеску з податку – при виплаті дивідендів інститутом спільного інвестування. Отже, інститут спільного інвестування при виплаті дивідендів зазначає їх суму у додатку АВ у рядку 1.2 як рядок спеціально передбачений для відображення виплачених дивідендів окремим видом суб’єкта господарювання.

Рядок 1.1 заповнюється у разі звільнення від сплати авансового внеску з податку на прибуток за пп. 57.1-1.3 ПКУ.

Варто зауважити, що у додатку АВ зазначається саме сума виплачених дивідендів, однак без зменшення на суму утриманого з них ПДФО та ВЗ – тобто нарахована сума дивідендів, яка була виплачена, з урахуванням податків.

Зважаючи на умови, що наведені у запитанні, ІСІ має відобразити суму виплачених дивідендів у Додатку АВ Декларації з податку на прибуток за І та ІІ квартал 2020 року:

  • у рядку 1 та 1.2 зазначається сума виплачених ІСІ дивідендів без її зменшення на суму ПДФО та ВЗ, яка утримується з них;
  • у рядку 4 вказується позитивне значення сума перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний(і) податковий(і) звітний(і) рік (роки), за результатами якого(их) виплачуються дивіденди - враховується загальна сума дивідендів (рядок 1 Додатка АВ), виплачена у звітному (податковому) періоді незалежно від того справляється з таких дивідендів авансовий внесок з податку на прибуток чи ні;
  • оскільки дивіденди виплачуються ІСІ, то у рядку 5 вказується 0 - при виплаті таких дивідендів авансовий внесок з податку на прибуток не сплачується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»