• Посилання скопійовано

Чи зменшує сума податку на прибуток фінрезультат до оподаткування?

Підприємство за І квартал 2020 року нарахувало податок на прибуток (Дт 98 К64/Дт79 Кт98). Чи потрібно відображати суму податку у податкових різницях? Чи є сума податку на прибуток витратами підприємства, які враховуються у ІІ кварталі?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Своєю чергою, згідно з пп. 137.4 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств (крім випадків, передбачених пп. 137.5 ПКУ) є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком.

Сума нарахованого податку на прибуток за звітний квартал на підставі декларації з податку на прибуток потрапить до рядка 2300 звіту про фінансові результати. Сума нарахованого податку використовується для розрахунку суми чистого прибутку (різниця між рядком 2290 та рядком 2300). Тобто сума податку розраховується вже після визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Таким чином, хоча сума нарахованого податку на прибуток і відноситься до витрат підприємства (рахунок 98), однак його нарахування не призводить до зменшення фінансового результату до оподаткування (до рядку 02 декларації з податку на прибуток переноситься значення рядку 2290 або 2295 звіту про фінрезультати, а у рядку 06 декларації визначається податок на прибуток з урахуванням коригувань фінрезультату). Податок на прибуток нараховується вже після визначення фінрезультату до оподаткування.

Отже, нарахований податок на прибуток за І квартал дійсно потрапляє до витрат підприємства, однак не зменшує фінрезультат до оподаткування ані у І кварталі, ані у ІІ кварталі – це сума податку, що нараховується вже після визначення фінрезультату до оподаткування. Крім того сума нарахованого податку не потрапляє до додатку РІ (податкові різниці).

Зазначимо, що у випадку, якщо за результатом півріччя фінансовий результат до оподаткування став меншим, ніж у І кварталі, то нарахована сума податку на прибуток зменшується записом: Дт 641 Кт 98 (виникає переплата з податку на прибуток).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»