• Посилання скопійовано

З якою періодичністю розраховувати курсові різниці?

Юрособа (річний платник податку на прибуток) має на балансі валютну грошову кредиторську заборгованість. Коли необхідно розраховувати курсові різниці: щоквартально або на кінець року?

Відповідно до п. 8 П(С)БО 21, визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової  політики):

  • для визначення курсових різниць на дату балансу застосовується валютний курс на кінець дня дати балансу;
  • при визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на початок дня дати здійснення операції.

Згідно з визначенням, наведеним у П(С)БО 6, дата балансу — дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Своєю чергою, п. 1 ст. 13 Закону про бухоблік передбачено, що звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців.

Крім цього, п. 2 Порядку №419 встановлено, що підприємства, які складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за НП(С)БО складають проміжну фінансову звітність, яка охоплює відповідний період (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), наростаючим підсумком з початку звітного року у складі балансу та звіту про фінансові результати.

При цьому, підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Отже, якщо підприємство не належить до мікропідприємств, воно зобов’язане складати (і подавати, зокрема, до органів статистики) проміжну фінансову звітність і, відповідно, визначати курсові різниці за монетарними статтями на кінець кожного періоду (квартал, півріччя, 9 місяців, рік). 

Якщо підприємство належить до мікропідприємств і складає лише річну фінансову звітність за формами №1-мс, 2-мс, воно може визначати курсові різниці станом на 31 грудня звітного року. Оскільки проміжна фінансова звітність таким підприємством не подається, то арифметична сума прибутку від курсових різниць, що при щоквартальному, що при річному розрахунку буде однакова.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»