• Посилання скопійовано

Неприбуткова організація втратила свій статус: як розрахувати об’єкт оподаткування?

Неприбуткова організація втратила свій статус неприбутковості. Як визначається зобов’язання з податку на прибуток?

Відповідно до пп. 133.4.3 ПКУ, у разі недотримання неприбутковою організацією вимог до неприбуткових організацій, така організація зобов’язана подати у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення та зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

При цьому, податкове зобов’язання розраховується виходячи із суми операції (операцій) нецільового використання активів.

Формою Звіту неприбутківців для відображення сум операцій нецільового використання передбачено частину ІІ, в якій зазначається наступна інформація:

  • сума операції (операцій) нецільового використання гуманітарної допомоги;
  • вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші, ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій
  • доходи (прибутки) або їх частини, що розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб
  • об’єкт оподаткування (зокрема, як сума наведених вище показників);
  • сума податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств (об’єкт оподаткування помножений на ставку податку на прибуток).

Таким чином, за останній звітний період перебування у статусі «неприбутківця» оподаткуванню податком на прибуток підлягає лише сума вартості активів, товарів робіт послуг), які використано не за призначенням, або сума доходів, що була розподілена серед засновників (без її зменшення на витрати).

Зверніть увагу, якщо придбані неприбутковою організацією товарно-матеріальні цінності або основні засоби використовуються не за цільовим призначенням, то така неприбуткова організація повинна розрахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток у розмірі 18%, виходячи із балансової вартості використаних за нецільовим призначенням активів (роз’яснення податківців у підкатегорії 102.04, "ЗІР").

Після цього, за період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення (тобто починаючи з місяця в якому організація вже не є неприбутковою), по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу податкову декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає податкову декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому цим розділом для платників податку на прибуток.

Тож після втрати статусу неприбуткової організація за наступні звітні періоди визначає об’єкт оподаткування як платник податку на прибуток (шляхом визначення в бухгалтерському обліку фінансового результату до оподаткування і за потреби коригування його на податкові різниці). Фінансовий результат до оподаткування в бухгалтерському обліку визначається як різниця між сумою отриманих доходів та понесених витрат за методом нарахування (у випадку ОЗ до витрат потрапляє саме сума нарахованої на них амортизації).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»