• Посилання скопійовано

Операції з продажу товарів при переході зі «спрощенки» на загальну систему: що з податками?

Як оподатковуються податком на прибуток операції з реалізації товарів, робіт, послуг при отриманні авансу від покупця до переходу на загальну систему, а також як при відвантаженні товарів (робіт, послуг) покупцям до переходу на загальну систему?

Оподаткування податком на прибуток операцій при отриманні авансу до переходу на загальну систему

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання. При цьому згідно з п. 6 цього ж П(С)БО перерахований аванс не визнається доходом. 

Тож при відвантаженні товару після переходу на загальну систему у такого постачальника  буде визнано дохід та витрати за правилами бухобліку. У разі отримання прибутку від такого постачання у платника податку на прибуток буде виникати об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Розділом ІІІ та підрозділом 4 розділу XX ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями, які здійснені у період перебування на спрощеній системі оподаткування.

А це означає, що перехідна операція буде оподатковуватися двічі. І ось чому.

При отриманні авансу на спрощеній системі платник єдиного податку визнав дохід та оподаткував його єдиним податком.

Оскільки немає винятків, то доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Отже, доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку. Відповідна думка податківців з цього приводу наведена у підкатегорії 102.12, "ЗІР" (питання: "Як враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування доходи та витрати при відвантаженні товарів, виконанні робіт, наданні послуг на загальній системі оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування?").

 

Оподаткування податком на прибуток операцій при відвантаженні товарів покупцям до переходу на загальну систему 

Нагадаємо, що з 01.01.2017 року введено окрему податкову різницю для оподаткування таких перехідних операцій. Податківці у листі від 16.03.2017 р. №5301/6/99-99-15-02-02-15 навели норму пп. 140.5.12 ПКУ, відповідно до якої фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування (1, 2, 3 група платників ЄП). Але це роз’яснення надано як відповідь на загальне питання щодо визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток при переході на загальну систему оподаткування, якщо платник відвантажив товар у період застосування спрощеної системи оподаткування, а оплату за такий товар отримав після переходу на загальну систему оподаткування.

Чи всі новоспечені платники зобов'язані враховувати таку різницю для визначення об'єкта оподаткування? Тут потрібно взяти до уваги річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний період. І якщо цей показник до 20 млн грн (у більшості випадків так воно і є), то така операція дійсно випадає із оподаткування, оскільки різниця за пп. 140.5.12 ПКУ "малодохідниками" не враховується.

В ІПК від 17.10.2019 р. №803/6/99-00-07-03-02-15/ІПК податківці зазначають, що платник податку на прибуток, який визначає об’єкт оподаткування шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III ПКУ, збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму коштів, отриманих у звітному (податковому) періоді за товари (роботи, послуги) відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

А ось, що робити "малодохідникам", вони у цій ІПК не пишуть. Тож можемо зробити висновок, що якщо вони зауважують, що пп. 140.5.12 ПКУ застосовують "великодохідники", то відповідно, "малодохідники" його не застосовують.

Раніше зустрічалися і фіскальні роз’яснення, наприклад, лист від 16.03.2017 р. № 5301/6/99-99-15-02-02-15, де податківці забули врахувати, що різниці визначають не всі платники податку на прибуток.

Але абз. 8 пп. 134.1.1 ПКУ чітко вказує, що для платників податку, у яких річний бухгалтерський дохід від будь-якої діяльності за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень ІІІ розділу ПКУ. А норма пп. 140.5.12 ПКУ саме у цьому розділі ІІІ ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»