• Посилання скопійовано

Умови подання підприємством декларації з прибутку за 9 місяців

Чи потрібно подавати малому підприємству (яке раніше звітувало раз на рік з податку на прибуток) декларацію з податку на прибуток та фінзвітність за 9 місяців 2019 року?

Фінзвітніть та декларація з прибутку  до ДПС

У разі звітування до податкової платниками податку на прибуток, як і раніше, усе залежить, який дохід був за минулий рік — до 20 млн грн чи більше (пп. 137.4, пп. 137.5 ПКУ).

Якщо дохід не перевищує 20 млн грн, то як декларацію, так і фінзвітність до неї слід подавати річну (пп. 46.2 ПКУ). Якщо ж дохід перевищує 20 млн грн, то декларацію з податку на прибуток подають щокварталу (упродовж 40 днів за звітним періодом), а до неї обов’язково долучають і фінзвітність як невід’ємну частину — додаток (пп. 46.2 ПКУ).

 

Фінзвітність до органів статистики

Постановою КМУ № 625 внесено зміни до Порядку №419. Так, малі підприємства зобов’язані подавати проміжну, тобто квартальну, фінзвітність. Відповідні правки внесені до п. 2 Порядку № 419, який дозволяє окремим підприємствам звітувати тільки раз на рік і не складати та не подавати проміжної фінансової звітності.

Ці зміни впливають на подання фінзвітності до органів статистики. Адже оскільки мова йде про квартальну фінзвітність, то її слід подавати щокварталу впродовж 25 днів за звітним кварталом. Тож, малі підприємства мають до органів статистики звітувати щокварталу, впродовж 25 днів за звітним кварталом.

Решта — мікро-, неприбуткові, іноземні представництва, "єдинники" — залишилися в переліку тих, хто складає фінзвітність за рік, тобто до статистики квартальну звітність не подають.

На нашу думку,  оскільки ці зміни, хоча й запрацювали з 24 липня 2019 року (за день до граничної дати подання піврічної фінзвітності — 25 липня 2019 року), все одно вони стосуються вже ІІІ кварталу, адже саме у цьому кварталі набрали чинності. Тобто за ІІІ квартали 2019 року малі підприємства мають подати фінзвітність до 25 жовтня.

За неподання фінзвітності до статистики щонайбільше загрожує адмінштраф — від 170 до 255 грн (ст. 186-3 КУпАП).

Нагадаємо, ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік встановлено критерії віднесення підприємств до мікро-, малих, середніх або великих підприємств залежно від балансової вартості активів, чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та середньої кількості працівників.

При визначенні категорії, до якої належить підприємство, використовуються показники, які на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із наведених у Законі критеріїв. Для визначення відповідності критеріям, встановленим у євро, застосовується офіційний курс гривні щодо іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі курсів НБУ, що встановлювалися для євро протягом відповідного року.

Якщо підприємство однієї з наведених категорій за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль не відповідає наведеним критеріям, воно відноситься до відповідної категорії підприємств.

***

Читайте також: Малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433