• Посилання скопійовано

Відсотки за депозитом: чи відображаються на фінрезультаті релігійної організації?

Релігійна організація планує відкрити рахунок в доларах для депозиту. Як відсотки відображаються на фінансовому результаті? Чи потрібно платити податок в подальшому?

Відповідно до пп. 133.4 ПКУ не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

Релігійні організації віднесені до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку на прибуток (абз. 2 пп. 133.4.6 ПКУ).

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у т. ч. надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя (пп. 133.4.2 ПКУ).

Відповідно до ст. 18 Закону «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації володіють, користуються і розпоряджаються майном, яке належить їм на праві власності. Релігійні організації можуть бути обмежені у здійсненні права власності лише у випадках і в порядку, передбачених законом. 

Щодо правомірності розміщення неприбутковою організацією вільних коштів на депозитному рахунку в банку та оподаткування відсотків по депозиту ДФС в ІПК від 23.08.2017 р. № 1732/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та від 29.12.2017 р. № 3208/6/99-99-15-02-02-15/ІПК повідомляє, що у разі отримання доходів (прибутків) неприбутковою громадською організацією в межах своєї статутної діяльності та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами без розподілу таких доходів (прибутків) серед засновників (учасників), така організація не позбавляється статусу неприбуткової.

Таким чином, якщо кошти, отримані неприбутковою організацією як відсотки від розміщення вільних коштів на банківському депозиті, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших, пов'язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ.

Незважаючи на те, що у фінансовій звітності відсотки, отримані релігійною організацією за депозитом, відображаються як інші доходи від фінансових операцій на однойменному субрахунку 733, податок на прибуток підприємств не нараховується (не сплачується) при дотриманні вимог, встановлених пп. 133.4.2 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»