• Посилання скопійовано

Валютний курс якої дати враховувати при оприбуткуванні імпортного товару?

Підприємство імпортує товар, який поміщено під митний контроль 13.03.2019 р., а розмитнено 15.03.2019 р. Митну вартість товару та ПДВ вирахувано за курсом на 13.03.2019 р., який зазначено в митній декларації. Згідно з контрактом на постачання право власності на товар переходить датою оформлення МД. За яким курсом оприбуткувати товар?

Щодо визначення дати, на яку слід оприбуткувати імпортний товар, є лист Мінфіну від 21.04.2009 № 31-34000-20-27/11292 у відповідь на запит щодо дати визнання та відображення в бухобліку вартості товарів, придбаних у нерезидентів за іноземну валюту. Мінфін зазначає, що датою здійснення операції для зарахування підприємством активів (товарів) на баланс є дата, на яку підприємству переходять ризики й вигоди, пов’язані з правом власності на придбані (отримані) активи (товари).

Згідно з п. 3 НП(С)БО 1 активи - це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигід у майбутньому. Контроль над активами означає можливість вирішального впливу з боку підприємства на них з метою отримати вигоди від їх використання. Контроль, як правило, супроводжується наявністю права власності, адже до набуття права власності покупець зазвичай не може контролювати активи (розпоряджатися ними) і вигід (майнових прав) щодо них не має.

Тому в даному випадку слід орієнтуватися на умови контракту і документи, які оформлюються за цим контрактом постачальником і покупцем (інвойси, накладні тощо).

Отже, саме на дату постачання товару згідно з контрактом і слід його оприбуткувати в бухобліку. Митна декларація фіксує лише факт перетину товаром державного кордону України та нарахування митних платежів та не фіксує набуття права власності на товар (яке не завжди набувається саме під час розмитнення). У даному випадку ці моменти просто співпадають у часі.

Тому валютний курс для перерахування вартості товару у гривні слід брати на дату набуття права власності на товар, яка визначена у контракті та співпадає з датою завершення митного оформлення. За умовами запитання - це 15.03.2019 р.

Курс валюти, зазначений у митній декларації, застосовується для нарахування митних платежів, а не для цілей оприбуткування товару.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»