• Посилання скопійовано

Придбано тент для машини: як його оприбуткувати?

Як оприбуткувати тент, який було придбано для машини, яка використовується у госпдіяльності підприємства?

З одного боку, відповідно до абз. 9 п. 4 П(С)БО 7 та п. 4 Методичних рекомендацій №561 об'єкт основних засобів - це:

  • закінчений пристрій з усіма пристосуваннями та приладдям до нього;
  • конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; 
  • відокремлений комплекс конструктивно з'єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс - певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;
  • інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством.

Якщо один об'єкт ОЗ складається з частин, які мають різний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися в бухобліку як окремий об'єкт ОЗ.

Для аналітичного обліку та забезпечення спостереження за використанням у місцях експлуатації ОЗ кожному об'єкту присвоюється інвентарний номер. Якщо частина (компонент) ОЗ визнана підприємством окремим об'єктом основних засобів, то їй також присвоюється інвентарний номер (п. 8 Методичних рекомендацій №561).

З другого боку, нормами п. 14 П(С)БО 7 та п. 16 Методичних рекомендацій №561 передбачено збільшення первісної вартості ОЗ на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (зокрема, дообладнання), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигід, первісно очікуваних від використання об'єкта. Залишкова вартість основних засобів зменшується у зв'язку з частковою ліквідацією об'єкта основних засобів.

З огляду на мінімально допустимі строки амортизації ОЗ та інших необоротних активів, встановлених у пп. 138.3.3 ПКУ, зазначимо, що для:

  • машин та обладнання (група 4) встановлено мінімально допустимий строк корисного використання - 5 років;
  • транспортні засоби (група 5) – 5 років;
  • інші основні засоби (група 9) – 12 років.

При цьому положення п. 43 підрозділу 4 розд. XX ПКУ дозволяють платникам податку на прибуток, починаючи з 01.01.2017 р., під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо ОЗ групи 4 (машини та обладнання) використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює 2 роки, якщо для ОЗ одночасно виконуються вимоги:

  • ОЗ не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;
  • ОЗ введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів починаючи з 01.01.2017 р. до 31.12.2018 р.;
  • ОЗ використовуються у власній госпдіяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за виключенням платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Під час застосування положень вказаного пункту норми п. 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації ОЗ.

З огляду на викладене, для підприємства найкраще виглядає варіант збільшення первісної вартості автомобіля на суму витрат, пов'язаних з його поліпшенням (дообладнання такої машини тентом). При цьому не змінюється строк корисного використання такого автомобіля та метод нарахування амортизації. Збільшується тільки його вартість, що амортизується – на суму вартості тенту.

***

Читайте також: Два роки амортизації машин та обладнання: на які витрати вони поширюються? 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»