• Посилання скопійовано

Визначення оподатковуваного прибутку: за П(С)БО чи за МСФЗ?

Підприємство веде облік та складає фінзвітність за П(С)БО. Згідно з Законом про бухоблік воно повинно застосовувати МСФЗ, оскільки видобуває підземні води. При перевірці ДФС, чи визнають контролери доходи, витрати та фінрезультат підприємства для визначення податку на прибуток, якщо облік ведеться за П(С)БО замість МСФЗ?

Формально підприємство зобов’язане вести облік за МСФЗ (принаймні, поки не внесені зміни до Закону про бухоблік). Власне за неведення бухобліку за МСФЗ  відповідальності ще встановлено.

Але у питаннях оподаткування слід враховувати норми ПКУ.

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з пп. 20.1.44 ПКУ контролюючі органи мають право проводити перевірку правильності та повноти визначення фінансового результату до оподаткування згідно з бухгалтерським обліком відповідно до НП(С)БО або МСФЗ. І от на підставі цієї норми вони можуть говорити, що фінрезультат з метою оподаткування визначений неправильно, оскільки ведеться облік за П(С)БО, а підприємство повинно його вести за МСФЗ.

Поки що роз’яснень ДФСУ з цього питання немає, тож пропонуємо звернутись також до податківців за наданням індивідуальної податкової консультації відповідно до ст. 52 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»