Знижки звичайним гостям
По-перше, положення про знижки слід затвердити наказом керівника підприємства, у якому слід визначити всі істотні деталі – розміри знижок, страви, на які надається знижка, години доби, в які надається знижка, методика визначення таких годин (за часом розміщення замовлення чи за часом оформлення чека тощо).
По-друге, слід поінформувати гостей про цю систему знижок на виконання вимог частин 3, 4, 5, 6 ст. 15 Закону про захист прав споживачів.
По - третє, слід унеможливити персоніфікацію покупця, якому надається знижка. Зазвичай при здійсненні розрахункової операції через РРО таку персоніфікацію здійснити неможливо, тож питання про ПДФО та військовий збір не виникають.
Знижки працівникам ресторану
Трохи інша ситуація, коли знижка надається працівнику ресторана у більшому розмірі, ніж знижки, призначені для гостей. Тут не можна однозначно стверджувати, що працівника неможливо персоніфікувати – адже працівники певним чином відокремлюються від інших гостей, а значить, надані їм знижки можна персоніфікувати та кваліфікувати як додаткове благо відповідно до пп. «е» п. 164.2.17 ПКУ. Додатковим благом буде різниця між спеціальними цінами для працівників та загальними цінами для гостей. При цьому всі ціни беруться вже з відповідними знижками.
Безоплатне надання чи продаж за плату працівникам окремих карток на пред'явника, що дають право на знижку пред'явнику картки, відмінну від знижок іншим гостям, цю проблему не вирішує. Оскільки така картка надається лише працівникам ресторана, та інформація про такі картки не повідомляється гостям, як того вимагає ст. 15 Закону про захист прав споживачів (адже вони теж матимуть бажання користуватись ними), то знижка буде персоніфікованою, наданою певним працівникам. Крім ПДФО та військового збору, тут буде ще й ЄСВ, оскільки дохід отримують працівники підприємства.
Як варіант, можна організувати харчування працівників на робочому місці за принципом «шведського столу». Тоді вартість страв не можна буде персоніфікувати та відповідно, і оподаткувати ПДФО та військовим збором, а також ЄСВ. В іншому випадку, якщо працівники індивідуально отримують страви у загальному порядку в залі ресторану у вільний від роботи час, але з більшою знижкою, ніж пропонується гостям, то така знижка буде персоніфікованою з оподаткуванням.
Про особливості оподаткування харчування за принципом «шведського столу» або дотацій на харчування працівників читайте тут і тут, щодо оподаткування безоплатного харчування ПДФО - тут>>>
Якщо ж працівники отримують такі ж знижки, на таких самих умовах, що і гості ресторану, то додаткове благо в них не виникає.
Оподаткування ПДВ
Якщо підприємство пропонує знижки всім гостям ресторана, та інформує гостей про ці знижки відповідно до вимог ч. 3, ч. 4, ч. 5, ч. 6 ст. 15 Закону про захист прав споживачів, то, на нашу думку, ціна страв зі знижкою може вважатися їх звичайною ціною.
Відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів). При цьому база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. Таким чином, база оподаткування ПДВ буде визначатися на рівні ціни страв, зазначеної у прейскуранті, з урахуванням наданих знижок.
А от якщо працівники ресторану отримують страви за цінами, що нижчі за загальні ціни з урахуванням загальних знижок, база оподаткування ПДВ буде визначатись на рівні не нижче таких загальних цін з загальними знижками. Як скласти податкову накладну в такому випадку, читайте тут>>>
Увага!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook
Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!
Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.
Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс
Передплатити