• Посилання скопійовано

Зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін

Приватний підприємець 2 категорії, отримав товар від юридичної фірми (чіпси). Юридична фірма є платником ПДВ. За даний товар підприємець не заплатив. Тепер хоче повернути даний товар тому, що він не продається в його магазині. Юридична фірма не хоче приймати товар, мотивуючи це тим, що вони вже заплатили ПДВ і вимагають від підприємця відшкодування суми ПДВ. Які дії в даній ситуації?

Дата відвантаження товару, згідно п. 187.1 ПКУ для постачальника була датою визнання податкових зобов'язань з ПДВ. Відповідно нараховані суми ПДВ були відображені у декларації з ПДВ постачальника та сплачені платником за звітний період в якому здійснювалась операція.

Враховуючи умови запитання, підприємець платник ЄП 2 групи не є платником ПДВ і кошти йому не поверталися, оскільки не було оплати.


 

За нормами абз. 2 п. 192.2 ПКУ: “Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.” Лише при обов'язковому одночасному виконанні двох умов – повернення товарів та надання повної грошової компенсації їх вартості – може відбуватися коригування податкових зобов'язань у разі зміни суми компенсації вартості товарів, поставлених неплатникам ПДВ. Але на думку автора, п. 192.2 ПКУ застосовується саме у випадках, коли оплату було здійснено і згодом можливе виконання зазначених умов.

За ч. 1 ст. 651 ЦКУ зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо сторони за обопільною згодою внесуть зміни до договору і приймуть рішення розірвати його, у цьому випадку операцію за якою не було оплати слід розглядати не як зміна суми компенсації вартості товарів а як розірвання угоди. 

Для обережних постачальників - платників ПДВ, можна порадити за домовленністю з покупцем отримати кошти за поставлений раніше товар, а згодом провести операцію коригування за п. 192.2 ПКУ. У цьому разі одночасне виконання умов: повернення товарів та надання покупцю грошової компенсації будуть виконані.

В будь якому разі, потрібно скласти розрахунок коригування (за формою згідно з додатком 2 до Порядку № 957). Розрахунок коригування складений платником ПДВ до податкових накладних, які не видаються отримувачу, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних постачальником (п. 16 Постанови КМУ від 16.10.2014 р. № 569 "Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість"). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202416
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 514
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431