• Посилання скопійовано

Безоплатна передача майна між держпідприємствами: що з ПДВ?

Які особливості оподаткування ПДВ у разі безоплатної передачі майна від одного державного підприємства до іншого?

Безоплатне постачання оподатковується ПДВ

Відповідно до пп. 14.1.191 ПКУ, постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Тобто, дарування (безоплатна передача) – це також постачання.

А згідно з пп. «а» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платника податків з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі тощо.

З наведеного випливає, що операції з безоплатної передачі оподатковуються ПДВ – в загальному випадку. Але з розглядуваного питання може бути пільга.

 

Звільнення від оподаткування за пп. 197.1.16 ПКУ

Згідно з абз. 1 пп. 197.1.16 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

На наш погляд, норми першого абзацу слід розуміти таким чином. Операції звільняються від оподаткування ПДВ за одночасного дотримання таких умов:

  1. один платник ПДВ передає товари (об’єкти) іншому платнику ПДВ;
  2. товари (об’єкти) передаються безоплатно;
  3. отримувач безоплатного має бути державної чи комунальної власності;
  4. товари (об’єкти) передаються за рішенням одного з цих органів, прийнятим у межах їх повноважень – КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Далі дивимося другий абзац пп. 197.1.16 ПКУ:

  • норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

На наш погляд, норми другого абзацу слід розуміти таким чином. Операції звільняються від оподаткування ПДВ за одночасного дотримання таких умов:

  1. товари (об’єкти) передаються безоплатно;
  2. передає юридична особа будь-якої форми власності;
  3. отримує юридична особа, яка перебуває в державній або комунальній власності;
  4. передача здійснюється за рішенням органу державної влади України, або органу місцевого самоврядування;
  5. рішення прийняті у межах повноважень цих органів;
  6. юридичні особи необов’язково повинні бути платниками ПДВ.

Окремим випадком є передача основних засобів інфраструктури залізничного транспорту. Для таких операцій дещо інші умови. Перші три умови такі самі, як наведені вище. Але рішення можуть бути прийняті юридичними особами, одна з яких передає, а інша приймає основні засоби.

 

Консультації податкової служби

Ми вище навели власну думку щодо того, як розуміти норму пп. 197.1.16 ПКУ. Але подібним чином консультує і податкова служба.

Наприклад, дивимося ІПК ДПСУ від 10.03.2023 р. №545/ІПК/99-00-21-03-02-06.

ДПС зазначає, що застосування норм пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного виконання таких вимог:

  • передача повинна здійснюватися на безоплатній основі;
  • операція повинна здійснюватися між двома платниками ПДВ або між двома юридичними особами;
  • передача повинна відбуватися виключно у державну чи комунальну власність;
  • операція повинна здійснюватися на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

 

Нарахування компенсуючого ПДВ

Платник ПДВ, який безоплатно передає майно державному підприємству і користується пільгою за пп. 197.1.16 ПКУ, повинен ще нараховувати компенсуючі ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ. Про цей аспект можна почитати тут, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Безоплатна передача майна між держпідприємствами: що з ПДВ?
    Які особливості оподаткування ПДВ у разі безоплатної передачі майна від одного державного підприємства до іншого?
    17.10.20248
  • Складаємо ПН відповідно до пп. 198.5 ПКУ з 1 жовтня 2024 року
    Підприємство складає «компенсуючу» ПН. Як змінився порядок її заповнення з 01.10.2024 року?
    16.10.20248364
  • Особливості придбання та використання дизельгенератора в ОСББ
    ОСББ є неприбутковою організацією, не латник ПДВ, і воно вирішило придбати дизельгенератор вартістю 4,5 млн грн. Чи зможе ОСББ і надалі залишатися неприбутковою організацією та неплатником ПДВ при купівлі генератора такої вартості? Які ще при цьому виникнуть зобов’язання – з екологічного податку, акцизу тощо?
    14.10.202433
  • Винагорода страхового агента: що з ПДВ?
    Підприємство є повіреним за договором доручення із СК та є в реєстрі страхових агентів. Згідно з договором повірений за винагороду вчиняє дії, пов'язані з укладанням та/або виконанням договорів страхування від імені та на користь СК, а також здійснює діяльність з реалізації страхових продуктів виключно шляхом проведення рекламних заходів. Чи оподатковується винагорода повіреного ПДВ?
    14.10.202428
  • ПДВ при продажу продукції переробки придбаного соняшника
    Підприємство купує соняшник у сільгоспвиробників, фізосіб, як сировину для виробництва олії, шроту, лушпиння. Переробка соняшника відбувається на давальницьких умовах із олійноекстракційним заводом на його виробничих потужностях. Чи є власною сільгосппродукцією у розумінні пп. 14.1.33-1 ПКУ отримана від переробки соняшника продукція - олія, шрот, лушпиння, і чи потрібно ставити позначку «Х» у графі 3.2.2 ПН?
    10.10.202420

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь